Trump interzice accesul in SUA pentru cetatenii din sapte state musulmane. Reactii furioase: „Statuia Libertatii plange”

externe

Donald Trump, achitare, proces, sansa nula

Presedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiatilor sirieni in SUA pe termen nelimitat si a suspendat primirea, in general, de refugiati in SUA timp de patru luni.

„Initiez noi masuri de control pentru a mentine in afara Statelor Unite teroristii islamisti radicali. Nu ii vrem aici”, a subliniat presedintele american, in cursul ceremoniei de investitura a secretarului Apararii, James Mattis, desfasurata la Pentagon.

„Vrem sa fim siguri ca nu vom lasa sa intre in tara noastra aceleasi amenintari pe care soldatii nostri le combat peste hotare” (…) Nu vom uita niciodata lectiile lui 11 septembrie” 2001, a proclamat Trump, facand trimitere la atentatele comise in SUA de gruparea Al-Qaida si care au traumatizat America.

Potrivit decretului si anexelor sale, difuzate vineri de Casa Alba, autoritatile americane vor interzice timp de trei luni sosirea resortisantilor din sapte tari musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen.

Washingtonul va opri de asemenea, timp de patru luni, programul federal de primire si reinstalare a refugiatilor, de toate nationalitatile, din tari aflate in razboi. Un program umanitar ambitios, creat in 1980, si care nu a fost suspendat decat o singura data: timp de trei luni dupa 11 septembrie 2001, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Cat priveste refugiatii sirieni, care au fugit cu milioanele de conflictul din tara lor, dar numai 18.000 au fost acceptati in SUA dupa 2011, lor le va fi definitiva interzisa intrarea, pana la noi ordine.

Pentru anul bugetar 2016 (din 1 octombrie 2015 la 30 septembrie 2016), Statele Unite, guvernate la acel moment de Barack Obama, au admis pe teritoriul lor 84.994 de refugiati, de toate nationalitatile, dintre care putin peste 10.000 de sirieni.

Masurile decise de Donald Trump au fost condamnate de organizatii de aparare a drepturilor omului, democrati, personalitati, iar presa din SUA, care a consultat surse juridice, atrage atentia ca ordinul ar putea bloca reintoarcerea in America a 500.000 de rezidenti legali, aflati in calatorii in afara tarii, informeaza ziare.com.

Senatorul democrat Kamala Harris a avertizat ca „in timpul Holocaustului, nu am reusit sa lasam refugiati ca Anne Frank in tara noastra. Nu putem lasa istoria sa se repete”. De asemenea, primarul din New York, Bill de Blasio, s-a declarat „profund intristat” de faptul ca presedintele Trump a trimis un mesaj atat de diferit de convingerile parintilor fondatori ai SUA.

La randul sau, senatorul Chuck Schumer, membru al Partidului Democrat, a declarat ca „acesta este unul dintre cele mai inapoiate si dezagreabile ordine emise de presedinte”. „Pe obrajii Statuii Liberatii curg lacrimi in aceasta noapte, cand traditia Americii de a primi imigranti, care exista inca de la fondarea tarii, a fost calcata in picioare. Primirea imigrantilor si a refugiatilor nu este doar un gest umanitar, dar (aceasta practica) a dus la stimularea economiei si la crearea de locuri de munca de-a lungul timpului”, a spus Schumer.

Si Malala Yousafzai, adolescenta laureata a premiului Nobel care a fost impuscata de talibani din cauza eforturilor ei de a educa femeile din Pakistan, a scris ca are „inima franta”. „America intoarce spatele unei istorii de deschidere fata de refugiati si imigranti – persoane care au ajutat la construirea acestei tari, oameni hotarati sa munceasca din greu pentru sansa la o noua viata”, a adaugat Malala Yousafzai.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: