Trump nu are nevoie de o majoritate a Partidului Republican pentru a castiga nominalizarea. Doar o treime

analize

Donald Trump, economie, SUA, prabusire, Hoover

Popularitatea lui Trump in randul alegatorilor cu orientare republicana s-a prabusit de la 79% in noiembrie la 68% in februarie, potrivit celui mai recent sondaj NPR/PBS NewsHour Marist. Este o scadere abrupta care i-a facut pe cei din interiorul politicii si pe analisti sa mediteze asupra puterii sale ca si concurent la alegerile primare din 2024 scrie GRID.

Si, desi cu siguranta nu este bine pentru niciun candidat sa se afle pe o traiectorie descendenta inainte de inceperea sezonului de campanie, fostul presedinte ar trebui sa alunece mult mai mult pentru a cadea sub pragul de care a avut nevoie pentru a castiga alegerile primare in 2016.

In confruntarile fata in fata, unele sondaje timpurii din 2024 arata ca guvernatorul Ron DeSantis din Florida, potentialul rival al lui Trump, il depaseste pe acesta in randul alegatorilor republicani la nivel national. Dar alegerile primare republicane nu se castiga intr-o cursa nationala – se castiga stat cu stat. Daca Trump poate pastra o treime din sustinatorii sai in aceste state, ar avea o sansa de a obtine o noua victorie.

Scepticii nu gresesc daca se intreaba daca Trump poate reusi din nou. Sprijinul pentru Trump a continuat sa se prabuseasca dupa atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu si dupa alegerile partiale de la mijlocul mandatului, din 2022, care au fost dezamagitoare. Daca baza lui Trump este atat de puternica pe cat crede el este o intrebare deschisa.

Trump nu s-a confruntat cu un scrutin primar in 2020 – de fapt, unele state si-au anulat cu totul alegerile primare, mai degraba decat sa gazduiasca o potentiala provocare pentru Trump. Dar doi ani mai tarziu, iesit din functie, Trump s-a implicat in alegerile primare ca o modalitate de a se asigura ca Partidul Republican ii ramane loial, chiar si dupa ce a parasit Casa Alba.

Republicanii cei mai bine pozitionati pentru a castiga in 2022 erau cei in functie; al doilea atu era sa fie un candidat sustinut de Trump.

Dintre cei 190 de candidati pentru Congres si guvernator sustinuti de Trump, doar 11 nu au reusit sa castige o functie aleasa, fie ca au esuat in alegerile primare, fie in alegerile generale sau in turul doi.

Dar asta nu spune intreaga poveste. Pentru inceput, Trump a sprijinit cel putin 49 de candidati la Camera Reprezentantilor care au candidat fara opozitie. In astfel de cazuri, sustinerea lui Trump a fost o demonstratie simbolica de solidaritate.

El a sustinut 18 candidati ca adversari ai titularilor sau pentru locuri libere, iar acestia au obtinut in medie 50% din cota de voturi la alegerile primare, unii dintre candidati ajungand pana la 86% din voturi. Dar a existat o disparitate majora intre cei mai de succes candidati sustinuti de Trump si cei mai putin de succes. Doi dintre acesti 18 candidati s-au calificat pentru turul doi al alegerilor primare atingand 23-26% din voturi. In turul doi, niciunul nu a ajuns la 32%: Madison Gesiotto Gilbert, care a castigat alegerile primare cu 29% din voturi, a pierdut alegerile generale. Bo Hines a castigat alegerile primare cu 32 la suta din voturi si a pierdut in cele din urma alegerile generale.

Dar sustinerea lui Trump era totusi atat de puternica, deoarece garanta practic ca cei pe care i-a sustinut au primit cel putin un sfert din voturile primare – si, de obicei, cel putin o treime din acestea.

Ce inseamna acest lucru

In timp ce popularitatea lui Trump continua sa se scufunde dupa un scrutin primar lipsit de stralucire, DeSantis urca in sondaje ca singura persoana care il poate invinge pe Trump. Dar, asa cum a dovedit Trump in 2016, cea mai mare provocare pentru orice potential contracandidat este sa il intalneasca pe scena dezbaterilor, unde carisma si increderea lui Trump au doborat, una cate una cele mai mari vedete ale partidului.

Desi punctul si mai mare in favoarea castigarii nominalizarii de catre Trump este faptul ca la alegerile primare republicane vor fi multi candidati. Iar sondajele timpurii arata ca Trump mizeaza din nou pe acea treime din voturi in primele state, chiar daca nu reuseste sa obtina o majoritate.

Cel mai bun mod de a masura sprijinul unui candidat in sondaje este examinarea atenta a tendintelor in cadrul unui singur sondaj. Cu toate acestea, la acest inceput de ciclu, pur si simplu nu exista suficiente date pentru a identifica tendintele. In schimb, putem verifica la fata locului unde se incadreaza Trump in mai multe sondaje din primele state.

Iar cele mai recente sondaje din New Hampshire il arata pe Trump cu un minim de 30 la suta. In Carolina de Sud, pragul minim al lui Trump in sondajele timpurii este de 33 la suta. Intr-un sondaj care ii include doar pe Trump si DeSantis – un sondaj fata in fata care exclude restul candidatilor – acel 33% ii ofera lui Trump un loc doi, la 20 de puncte in spatele lui DeSantis.

In timp ce alegerile primare incep cu adevarat, primele sondaje arata ca, chiar daca popularitatea lui Trump scade, acea treime din alegatorii primari republicani care l-au sprijinit la bine si la rau inca exista.

Intrebarea este acum ce se va intampla cu celelalte doua treimi din voturi. In 2016, aceste doua treimi au fost impartite intre mai multi candidati in primele state, in timp ce Trump a acumulat in mod constant – dar lent – delegati. Opt ani mai tarziu, Trump este o persoana diferita in mintea multor americani. El nu mai este doar o vedeta de reality TV care candideaza la presedintie, ci un fost presedinte care candideaza pentru un al doilea mandat.

Dar cand vine vorba de matematica delegatilor si de calea spre nominalizare, popularitatea sa de odinioara si palmaresul sau s-ar putea sa nici nu conteze – atata timp cat cei mai fermi sustinatori ai sai raman alaturi de el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: