Trump nu ia in seama avertismentele. Departamentul de Stat va incepe „imediat” pregatirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim

externe

Departamentul de Stat al SUA va incepe „imediat” pregatirile pentru a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, intarind securitatea pentru a-i proteja pe americanii din Orientul Mijlociu, a anuntat miercuri secretarul de stat american Rex Tillerson, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Decizia presedintelui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului „reprezinta o adecvare la realitate a prezentei americane”, deoarece parlamentul, Curtea Suprema, presedintia si serviciile premierului israelian sunt amplasate in acest oras, a apreciat seful diplomatiei americane intr-un comunicat.

Tillerson a dat asigurari ca decizia a fost luata dupa consultari cu „numerosi prieteni, parteneri si aliati”. „Credem ferm ca exista sansa unei paci durabile. Departamentul de Stat va incepe imediat procesul de punere in practica a deciziei si va incepe pregatirile pentru mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim”, a declarat Tillerson, aflat miercuri in vizita la baza militara americana Ramstein din Germania.

Insa o astfel de mutare ar urma sa dureze cativa ani, deoarece este nevoie sa fie gasit un spatiu corespunzator si sa fie construita o cladire, cu toate implicatiile de securitate pe care le presupune aceasta, potrivit unor responsabili americani.

„In colaborare cu alte agentii federale, am realizat planuri de securitate solide pentru a proteja securitatea americanilor in regiunile vizate”, a mai anuntat Tillerson, in conditiile in care decizia lui Trump risca sa provoace sentimente antiamericane puternice in Orientul Mijlociu. „Am luat toate masurile corespunzatoare din timp si suntem increzatori in capacitatea noastra de a asigura securitatea cetatenilor nostri”, a insistat seful diplomatiei americane.

Uniunea Europeana s-a declarat, miercuri seara, serios ingrijorata de decizia presedintelui american Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, afirmand ca aceasta hotarare poate avea consecinte pentru perspectivele de pace, transmite Reuters.

”Aspiratiile ambelor parti (israeliana si palestiniana, n.r.) trebuie sa fie indeplinite si trebuie sa fie gasita prin negocieri o cale de solutionare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitala a celor doua state”, a subliniat sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini.

Presedintele american Donald Trump a anuntat miercuri ca SUA recunosc Ierusalimul drept capitala a statului Israel, anunt ce marcheaza o schimbare majora a politicii Washingtonului in Orientul Mijlociu. Totodata, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA sa inceapa pregatirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim si a anuntat ca vicepresedintele Mike Pence va efectua o vizita in Orientul Mijlociu in urmatoarele zile.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: