Trump s-a enervat, si-a anulat vizita in Danemarca. Copenhaga se declara „stupefiata”

externe

Presedintele american Donald Trump a anuntat marti ca si-a amanat intrevederea cu Mette Frederiksen prevazuta pentru inceputul lui septembrie, in conditiile in care premierul danez nu manifesta interes pentru o eventuala achizitionare de catre Trump a Groenlandei, teritoriu autonom ce apartine Danemarcei, informeaza AFP, citat de Agerpres.

„Danemarca este o tara foarte speciala, cu oameni incredibili, insa, date fiind comentariile premierului Mette Frederiksen, potrivit careia ea nu are niciun interes pentru vanzarea Groenlandei, imi voi amana intrevederea, prevazuta sa aiba loc in urmatoarele doua saptamani, pentru o alta data”, a anuntat, pe contul sau de Twitter, locatarul Casei Albe. „Premierul danez a fost in masura sa faca economie de bani si de eforturi pentru SUA si Danemarca, fiind atat de directa. Ii multumesc pentru aceasta si ma grabesc sa reprogramez pentru o alta data” aceasta intrevedere, a continuat miliardarul republican.

Acest anunt intervine cu cateva zile inainte de plecarea lui Donald Trump spre Franta, unde va participa la summitul G7 de la Biarritz, in perioada 24-26 august.

Donald Trump si-a confirmat duminica interesul pentru Groenlanda. „Ideea a aparut si am spus ca, din punct de vedere strategic, ar fi cu siguranta interesant”, a declarat miliardarul, care a sugerat ca aceasta ar putea fi o „tranzactie imobiliara importanta”.

Guvernul din Groenlanda a replicat afirmand ca teritoriul este deschis daca este vorba de afaceri, dar nu de vanzari.

Insula, care a obtinut in 1979 statutul de teritoriu autonom din partea Danemarcei, este bogata in resurse naturale.

La Copenhaga, Casa Regala, aflata la originea invitatiei lui Trump, si-a exprimat „surpriza”, intr-un comunicat scris, transmis la televiziunea publica DR.

La randul sau, intreaga clasa politica daneza s-a declarat stupefiata. „Realitatea bate fictiunea. (Donald Trump) este un om imprevizibil”, a notat, pe Twitter, Martin Ostergaard, liderul stangii radicale si membru al majoritatii parlamentare daneze.

„Fara niciun motiv, Trump considera ca o parte (autonoma) a tarii noastre este de vanzare. Apoi, el isi anuleaza intr-un mod insultator o vizita pe care intreaga lume o pregatea. Oare bucati din SUA sunt de vanzare? Alaska?”, si-a exprimat indignarea conservatorul danez Rasmus Jarlov, cerand „mai mult respect”.

”Trump traieste pe alta planeta. Autosuficient si obraznic”, a scris pe Twitter Pernille Skipper, purtatoare de cuvant a Aliantei rosu-verde, una dintre fortele care sustin executivul condus de Frederiksen, potrivit EFE.

”Presedintele Statelor Unite si-a suspendat vizita in Danemarca pentru ca nu exista un interes in a discuta vanzarea Groenlandei. E o gluma? Profund ofensator la adresa groenlandezilor si a danezilor”, a scris tot pe Twitter si fostul premier social-democrat Helle Thorning-Schmidt.

Si opozitia daneza a criticat anuntul lui Trump, iar vicepresedintele Partidului Liberal, fostul ministru de externe Kristian Jensen, a vorbit inclusiv despre o ”criza diplomatica” si de nevoia regandirii relatiilor dintre cele doua tari.

”Domnul presedinte a decis sa-si amane vizita in Danemarca, de ce nu o anuleaza? Suntem ocupati cu alte lucruri”, a declarat si Soren Espersen, vicepresedinte al Partidului Popular danez, a treia forta din parlament si care in urma cu cateva zile l-a numit ”nebun” pe Trump.

Mai mult despre: ,

Comentarii: