Trump trece la actiune, forteaza ruperea OMS de China: „Sa-si dovedeasca independenta”

externe

Presedintele american Donald Trump a amenintat luni sa suspende definitiv contributia SUA la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) daca aceasta nu procedeaza la „imbunatatiri substantiale” in termen de 30 de zile, adaugand ca ar putea lua in considerare revizuirea apartenentei Statelor Unite la Organizatie, potrivit AFP, Reuters si DPA, citate de Agerpres.

„Daca OMS nu se angajeaza sa procedeze la imbunatatiri substantiale in termen de 30 de zile, voi transforma suspendarea temporara a finantarii catre OMS intr-o masura permanenta si voi reconsidera calitatea noastra de membru in cadrul Organizatiei”, subliniaza Trump intr-un mesaj pe Twitter, publicand fotocopia unei scrisori in acest sens adresate sefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

In cursul zilei de luni, el a declarat ca OMS a „facut o treaba foarte trista” in gestionarea virusului si va lua in curand o decizie cu privire la finantarea SUA.

In scrisoarea sa, Trump a declarat ca singura cale de urmat pentru OMS este sa-si demonstreze independenta fata de China, adaugand ca administratia sa a inceput deja discutii asupra reformei cu Tedros.

„Este clar ca pasii gresiti repetati din partea voastra si a organizatiei voastre pentru a raspunde la pandemie a costat extrem de scump lumea. Singura cale de urmat pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii este aceea de a-si putea dovedi independenta fata de China”, subliniaza presedintele american in scrisoare.

Tot luni, Donald Trump afirmase de la Casa Alba: „Nu sunt multumit de Organizatia Mondiala a Sanatatii”, „este o marioneta a Chinei”.

In text, presedintele american enumera exemple a ceea ce el considera drept erori ale OMS in gestionarea pandemiei, in special ignorarea primelor rapoarte despre aparitia virusului si o abordare prea apropiata si indulgenta fata de China.

OMS a declarat luni ca o ancheta independenta privind raspunsul global la virus va incepe cat de curand „la momentul potrivit” si ca a primit sprijin si o promisiune de fonduri importante din partea Chinei, sub luminile reflectoarelor intrucat se afla la originea pandemiei.

Cu sediul la Geneva, OMS – o agentie specializata a ONU – conduce initativa globala pentru dezvoltarea de vaccinuri, teste si medicamente sigure si eficiente pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea COVID-19.

Peste 4,75 milioane de oameni s-au contaminat pe glob cu SARS-CoV-2, dintre care 314.414 au decedat, potrivit unui bilant intocmit luni de Reuters.

SUA au contribuit cu peste 400 de milioane de dolari la OMS in 2019, sau aproximativ 15% din bugetul organizatiei.

Anul acesta, Washingtonul a acordat OMS circa 58 milioane de dolari, au declarat inalti responsabili ai administratiei Trump luna trecuta, jumatate din ceea ceea ce trebuie sa achite pentru 2020 drept cotizatie.

SUA aloca traditional mai multe sute de milioane de dolari pe an ca finantare voluntara programelor specifice ale OMS, precum eradicarea poliomielitei, boala care poate fi prevenita prin vaccin, combaterea HIV, a hepatitei si tuberculozei, programelor dedicate sanatatii mamei, a nou-nascutului, copilului si adolescentului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: