Trupele israeliene au parasit spitalul Al Shifa din Gaza cu sute de suspecti retinuti, lasand in urma moloz si cadavre

externe

Fortele israeliene au parasit spitalul Al Shifa din orasul Gaza, luni, dupa o operatiune de doua saptamani a fortelor speciale care au dus la retinerea a sute de palestinieni suspectati ca sunt militanti si au lasat un peisaj dezolant cu cladiri distruse, potrivit Reuters.

Cu accesul la cel mai mare spital din Gaza restrictionat sever, versiunile israeliana si palestiniana au fost foarte diferite.

Oficialii palestinieni au numit raidul asupra unui spital care trateaza pacienti grav raniti drept o crima de razboi, in timp ce oficialii israelieni au spus ca unitatile fortelor speciale au efectuat o lovitura directionata impotriva unui bastion al Hamas situat in mod deliberat printre civili vulnerabili.

Mii de palestinieni – 6.200 conform armatei israeliene – se adapostisera in complex, una dintre putinele locatii din nordul Gazei care mai are acces la electricitate si apa.
Ismail Al-Thawabta, directorul biroului de presa din Gaza, condusa de Hamas, a declarat ca fortele israeliene au ucis 400 de palestinieni in si in jurul spitalului, inclusiv doi doctori, mama si fiu, si au scos spitalul din functiune.

„Au daramat totul in curte, ingropand zeci de cadavre sub daramaturi, transformand locul intr-un cimitir comun. Aceasta este o crima impotriva umanitatii”, a spus el.
Hamas si medicii neaga orice prezenta armata in spitale, dar purtatorul de cuvant al armatei israeliene Daniel Hagari a declarat ca spitalul a fost transformat de catre grupurile armate palestiniene Hamas si Jihadul Islamic intr-un centru major de operatiuni.

Hagari a adaugat ca pacientii grav raniti au fost evacuati din spital inainte de operatiune si a spus ca niciun civil palestinian, pacient sau membru al personalului medical nu a fost ranit de fortele israeliene.

El a spus ca trei dintre cladirile principale din complex au fost distruse in timpul luptei – unitatea principala de urgenta, sectia de maternitate si o anexa cunoscuta sub numele de cladirea Qatari – dupa ce luptatorii Hamas au refuzat sa se predea in urma apelurilor repetate.

„Ei folosesc acele locuri, stiu ca este un refugiu sigur, stiu ca il folosesc in mod intentionat drept centru de comanda si control”, a spus Hagari reporterilor luni.

Potrivit purtatorului de cuvant, 200 de militanti si doi militari israelieni au fost ucisi in timpul operatiunii si peste 900 de suspecti au fost retinuti, dintre care aproximativ 500 au fost identificati ca militanti Hamas sau Jihad Islamic, inclusiv comandanti si oficiali inalti.

El a spus ca documentele recuperate de fortele israeliene arata ca spitalul a fost folosit ca baza pentru controlul sectiunii de nord a Fasiei Gaza, care a fost in mare parte distrusa de la inceputul invaziei terestre in octombrie.

Pe langa arme si echipamente informatice, au fost recuperati si peste 3 milioane de dolari, a spus el.
Hamas a spus ca Israelul a retinut 350 de persoane din interiorul Shifa, inclusiv pacienti si persoane stramutate si alte zeci de persoane din districtele din apropiere.

Imagini de pe retelele de socializare, neverificate de Reuters, au aratat cadavre, unele acoperite cu paturi murdare, imprastiate in jurul ruinelor carbonizate ale spitalului care a ramas si fara multi pereti exteriori. Arata un teren puternic arat, iar numeroase cladiri din afara unitatii au fost facute una cu pamantul sau arse.

A fost a doua incursiune majora israeliana la spitalul Al Shifa, dupa o operatie anterioara in noiembrie.

Armata israeliana si-a intensificat, de asemenea, pregatirile pentru un asalt asupra Rafah, orasul din sud unde s-au adapostit peste 1 milion de persoane stramutate, multe in tabere improvizate.

La Rafah, un atac aerian israelian a ucis sase persoane, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sanatatii.

Peste 32.000 de palestinieni au fost ucisi, inclusiv 63 in ultimele 24 de ore, in ofensiva militara a Israelului in Gaza, potrivit autoritatilor palestiniene din domeniul sanatatii.

In atacul din 7 octombrie, Hamas a ucis 1.200 de oameni si a luat 253 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene. Armata a publicat numele a 257 de soldati ucisi in luptele din Gaza.

Intre timp, in Egipt, mediatorii au purtat discutii cu oficialii israelieni in incercarea de a reduce decalajele dintre pozitiile Hamas si Israel in privinta incetarii focului.
Dar un oficial palestinian apropiat efortului de mediere a declarat pentru Reuters: „Nu a existat niciun semn de progres”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: