Trupele NATO stau de paza in nordul Kosovo pentru a treia zi. Comitetul Olimpic din Kosovo, suparat pe Djokovic care a scris pe obiectivul unei camere „Kosovo este inima Serbiei”

externe

Fortele NATO de mentinere a pacii au pazit, miercuri, pentru a treia zi primariile din nordul Kosovo polarizat etnic, in timp ce ministrul sarb al apararii a inspectat trupele desfasurate in apropierea granitei cu fosta sa provincie in urma tulburarilor violente din aceasta saptamana, transmite Reuters.

Tulburarile au determinat NATO sa trimita trupe suplimentare in zona, iar alianta si Occidentul au criticat Kosovo pentru ca nu a facut suficient pentru a preveni violenta. Luni, 30 de militari NATO si 52 de protestatari etnici sarbi au fost raniti.

NATO a declarat ca va trimite inca 700 de militari pentru a-si spori misiunea de 4.000 de oameni din Kosovo, unde sarbii sunt suparati ca acordul din 2013, prin care urma sa se infiinteze o asociatie a municipalitatilor autonome din nord, nu a fost niciodata implementat.

Tulburarile regionale s-au intensificat de la alegerile din aprilie pe care sarbii din nordul Kosovo le-au boicotat, in patru orase cu populatie majoritara sarba, victoria revenind candidatilor din majoritatea etnica albaneza din Kosovo.

Dupa ce primarii au fost instalati saptamana trecuta, in ciuda unei prezente de 3,5% la vot, SUA, cel mai deschis sustinator al independentei Kosovo in 2008 fata de Serbia, au decis sa anuleze participarea Pristinei la un exercitiu militar NATO.

Ambasadorul SUA in Serbia, Christopher Hill, a declarat miercuri ca ar putea exista masuri suplimentare, dar a refuzat sa detalieze.

„Vrem mai multe progrese in Kosovo, vrem infiintarea asociatiei municipalitatilor sarbe, vrem normalizarea angajamentelor (luate) de catre ambele tari”, a declarat Hill reporterilor la Belgrad.

Presa din Kosovo a raportat miercuri ca protestatarii din fata primariei din Zvecan, care au fost despartiti de trupele poloneze NATO cu o bariera din sarma ghimpata, au spart geamurile unei masini de politie si ale unor masini apartinand institutiilor de presa albaneze din Kosovo.

Miercuri, in orase a fost un calm relativ. Soldatii NATO au pazit primaria din Leposavic, unde primarul de etnie albaneza a ramas ascuns dupa ce a intrat in cladire in timpul protestelor de luni.

Ministrul sarb al apararii, Milos Vucevic, a vizitat o baza militara din Raska, in apropiere de granita cu Kosovo, si a inspectat soldatii si tancurile aliniate in spatele lor dupa ce presedintele Aleksandar Vucic a pus armata in alerta totala.

Vucevic a spus ca doreste pace si stabilitate „dar fara a compromite capacitatea noastra de a apara suveranitatea Republicii Serbia si a tuturor cetatenilor sai”, facand aluzie si la sarbii kosovari care nu recunosc statutul Kosovo.

Statele Unite, NATO si aliatii au mustrat guvernul din Kosovo pentru ca a alimentat tensiunile cu Serbia, declarand ca instalarea cu forta a primarilor in zonele etnice sarbe a subminat eforturile de a obtine o pace durabila in regiune.

Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Belgradul ca a organizat proteste in nord pentru a destabiliza provincia, care si-a asigurat statalitatea la un deceniu dupa o revolta de gherila impotriva dominatiei represive sarbe.

Separat, Comitetul Olimpic din Kosovo a cerut Comitetului Olimpic International sa initieze proceduri disciplinare impotriva tenismanului sarb Novak Djokovic, acuzandu-l ca a starnit tensiuni politice cu observatiile facute la Openul din Franta.

Luni, in ziua in care trupele NATO si sarbii au fost raniti in confruntarile de la Zvecan, unde a crescut tatal sau, Djokovic a scris pe obiectivul unei camere „Kosovo este inima Serbiei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: