Trupele rusesti, lovite puternic cu rachete HIMARS pentru a treia oara intr-o saptamana. Numeroase victime

externe

himars, lansator de rachete

Armata rusa a suferit un al treilea atac cu victime in masa al sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) intr-o saptamana, potrivit rapoartelor locale, relateaza Newsweek.

Canalele rusesti si ucrainene de Telegram au relatat miercuri ca armata de la Kiev a lovit un grup mare de militari rusi cu HIMARS furnizate de SUA in timpul unei ceremonii militare de premiere in satul Elenovka, in regiunea ucraineana Donetk.

Un utilizator rus de Telegram care a afirmat ca este angajat al unei ramuri a serviciilor speciale ruse a declarat ca 19 soldati rusi, inclusiv trei ofiteri, au fost ucisi, iar alti 12 au fost raniti in atac. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea.

Armata ucraineana a efectuat saptamana trecuta doua atacuri separate asupra unor grupuri mari de trupe rusesti folosind HIMARS.

In cel de-al doilea atac, proiectul ucrainean OSINT DeepState a relatat ca Kievul a atacat o baza de antrenament situata in apropierea satului Podo-Kalinivka, in Hersonul ocupat. Redactia ruseasca a BBC, citand o sursa din cadrul serviciilor speciale ucrainene, a relatat ca atacul a avut loc in aceeasi locatie.

Publicatia ucraineana Zerkalo Nedeli a relatat ca minim 60 de soldati rusi au fost ucisi in atacul din Herson.

„Lichidare in masa a rusilor in apropiere de Podo-Kalinivka, in regiunea Herson”, a declarat Serhii Sternenko, un activist ucrainean, intr-o postare pe X,  adaugand ca „nu toata lumea a supravietuit” loviturii HIMARS.

Cu cateva ore mai devreme, Serhii Bratciuk, un oficial ucrainean din sudul Ucrainei, a declarat ca fortele de la Kiev au atacat cu HIMARS o zona de antrenament a trupelor rusesti in apropiere de orasul Volnovaha din Donetk.

Institutul pentru Studiul Razboiului, un think tank cu sediul in SUA, a declarat miercuri, in ultima sa analiza a conflictului din Ucraina, ca blogerii militari rusi par „din ce in ce mai ingrijorati” de astfel de atacuri.

Acestia sunt din ce in ce mai ingrijorati de faptul ca „fortele ucrainene sunt capabile sa exploateze practicile slabe de securitate operationala ale Rusiei (cum ar fi adunarile mari in zone apropiate din spate, aflate sub recunoastere aeriana ucraineana) folosind lovituri HIMARS bine sincronizate si bine tintite, care continua sa genereze nemultumire in spatiul informational rusesc”, a declarat ISW.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: