Trupele Rusiei sunt la 30 km de capitala Kiev. Ucraina lupta din rasputeri, starnind admiratia UK si SUA: „Opune o rezistenta indarjita”

externe

Cea mai mare parte a trupelor ruse angajate in ofensiva catre Kiev sunt la circa 30 de kilometri de centrul orasului, a anuntat sambata Ministerul britanic al Apararii, care a facut referire la rapoarte ale serviciile de informatii, confirmand totodata ca armata ucraineana opune o rezistenta puternica in fata trupelor ruse, relateaza Reuters si EFE, citate de Agerpres.

”Fortele armate ucrainene continua sa opuna o rezistenta indarjita in toata tara. Probabil ca pierderile ruse vor fi numeroase si mai mari decat anticipa sau va recunoaste Kremlinul”, se arata intr-o nota a Ministerului Apararii britanic.

Mai mult, ”Rusia nu a reusit sa castige controlul asupra spatiului aerian deasupra Ucrainei, ceea ce reduce eficacitatea (atacurilor) fortelor aeriene ruse”, adauga acesta.

Un mesaj asemanator a venit din partea unui responsabil militar american, care afirma ca trupele ruse sunt tot mai mult puse in dificultate de rezistenta ”viabila” pe care o opun trupele ucrainene. ”Stim ca (trupele ruse) nu au facut progresele pe care le asteptau, mai ales in nord. Ele sunt frustrate de ceea ce au vazut ca este o rezistenta foarte hotarata”, a spus acesta, remarcand de asemenea faptul ca trupele ruse ”au fost incetinite” in ofensiva lor.

Trupele ruse ataca pe mai multe directii, dar asaltul asteptat asupra capitalei Kiev inca nu a avut loc, fiind insa inregistrate in timpul noptii atacuri cu rachete asupra orasului si schimburi de focuri, relateaza agentia DPA.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski isi avertizase vineri seara conationalii ca probabil trupele ruse vor ataca orasul in cursul noptii si i-a indemnat sa ”opreasca inamicul oriunde pot”. El a asigurat sambata cu trupele ucrainene rezista in fata ofensivei ruse si mentin controlul asupra Kievului si marilor orase din imprejurimi, iar pe ansamblu armata ucraineana a reusit sa ”deraieze” planul invaziei ruse.

”Peste 100.000 de invadatori sunt pe pamantul nostru. Ei trag insidios asupra cladirilor rezidentiale”, a scris Zelenski sambata pe Twitter, cerand comunitatii internationale ”sa opreasca agresorul”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: