externe

Trupele ucrainene suna la armata americana, in mijlocul schimburilor de focuri cu Rusia, pentru a cere sfaturi pentru repararea artileriei

In timp ce trupele ucrainene folosesc artileria occidentala la limita si, uneori, o depasesc, in lupta lor impotriva fortelor rusesti, armata americana ajuta la repararea pieselor stricate prin telefon sau prin chat-uri video, scrie Business Insider.

O echipa formata de armata americana, care include trupe, civili si contractori din SUA si din tarile aliate, ofera sprijin pentru reparatii in timp real de la o baza din Polonia fortelor ucrainene de pe linia frontului, a relatat sambata si Associated Press.

Deoarece tarile NATO nu trimit trupe in Ucraina, echipa de intretinere trebuie sa lucreze de la distanta pentru a oferi sprijin – de multe ori in timp ce fortele Kievului se afla in lupta si fac schimburi active de focuri cu inamicul.

Aceasta linie de asistenta, care implica o comunicare criptata intre telefoane si tablete in sali de chat virtuale, reprezinta un efort tot mai mare de a oferi Ucrainei sfaturi privind reparatiile si intretinerea, in conditiile in care continua sa primeasca arme avansate de la tarile NATO, se arata in raport.

„De multe ori primim apeluri chiar de acolo, de pe linia de tragere, in acelasi timp in care incerci sa ii ajuti pe cei care se ocupa de mentenanta avansata sa rezolve cat mai bine problemele”, a declarat pentru AP un soldat american din echipa.

Potrivit raportului, trupele ucrainene au tras cu piesele lor de artilerie grea dupa ce acestea ar fi trebuit sa fie reparate in mod normal si la o rata fara precedent pentru a tine la distanta fortele rusesti. Din acest motiv, echipa de sprijin evalueaza limitele acestor sisteme si unde ar putea avea un punct de rupere.

Repararea obuzierelor furnizate de SUA a fost o solicitare frecventa din partea ucrainenilor, potrivit raportului. Departamentul american al Apararii a trimis Kievului 160 de obuziere de 155 mm – cu peste 1 milion de lovituri de artilerie – si 72 de obuziere de 105 mm, completate de 370.000 de lovituri de artilerie.

Obuzierele, care sunt arme de foc indirect cu raza lunga de actiune, care pot lansa obuze asupra pozitiilor inamice aflate la kilometri distanta, reprezinta doar o parte din asistenta de securitate de peste 27,1 miliarde de dolari pe care SUA a oferit-o Ucrainei de cand fortele rusesti si-au lansat invazia pe scara larga, in urma cu aproape un an.

Primele provizii de arme din partea SUA catre Ucraina au inclus sisteme de rachete antitanc Javelin. Military.com a relatat vara trecuta un incident legat de reparatii prin telefon, dezvaluind ca un membru al Garzii Nationale din statul Washington a primit un telefon neasteptat de la un soldat ucrainean pe care l-a cunoscut in timpul unei misiuni anterioare, in legatura cu o problema la Javelin-ul sau.

Soldatul american reusit sa rezolve problema, iar dupa aproximativ o jumatate de ora mai tarziu, a primit un apel de la soldatul ucrainean care spunea ca a doborat un vehicul rusesc.

In timp ce luptele raman puternic concentrate in regiunea Donbas, in estul Ucrainei, SUA si tarile aliate si-au intensificat in ultimele saptamani angajamentul de a trimite ajutoare militare Kievului, scopul fiind acela de a sustine fortele ucrainene. Sute de vehicule blindate – inclusiv tancuri de lupta principale din Marea Britanie si Germania si, in cele din urma, din SUA – se vor indrepta spre campul de lupta, in timp ce Ucraina continua sa faca presiuni pentru a obtine armament mai avansat.

Dupa ce a obtinut tancurile de fabricatie occidentala, Kievul vrea acum avioane de lupta.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

4 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

3 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

5 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

5 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

6 ore ago