Tsipras de INTOARCE. Syriza a castigat din nou alegerile in Grecia

externe

Grecii au mers duminica la urne, intr-un nou scrutin legislativ, al doilea din 2015 si al cincilea in sase ani, pentru a alege un nou Parlament dupa demisia din august a fostului premier Alexis Tsipras, liderul Syriza, care a determinat organizarea acestor alegeri anticipate. Potrivit rezultatelor partiale, partidul lui Tsipras a castigat alegerile legislative cu 35,5% din voturi. Syriza are un avans de 7,5% fata de urmatorul partid clasat, Noua Democratie (dreapta).

Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stanga Syriza, a declarat ca victoria sa si a formatiunii sale la alegerile legislative de duminica este o victorie a poporului elen si ca grecii i-au acordat un mandat clar de patru ani in fruntea unui nou guvern.

„In Europa momentului, Grecia si poporul grec sunt sinonime cu rezistenta si demnitatea, iar aceasta lupta va fi continuata impreuna cu voi pentru urmatorii patru ani”, a spus Tsipras in fata unei multimi de simpatizanti veniti sa sarbatoreasca victoria in alegeri intr-una din pietele din centrul Atenei.

„Am primit un mandat clar de a elimina coruptia sistemica. Incepand de maine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidata”, a mai afirmat Tsipras.

El a atras atentia ca relansarea Greciei nu va veni ca prin minune, ci prin multa munca. „Ne asteapta vremuri dificile, dar, in acelasi timp, ne aflam pe o baza solida. Nu ne vom reveni din aceasta lupte prin minune, ci prin multa munca”, a declarat liderul Syriza.

Tsipras a anuntat totodata ca va forma un guvern de coalitie cu partidul suveranist de dreapta ANEL (Grecii Independenti), care a fost partener al Syriza si in executivul precedent.

„Ne unim fortele astazi. Vom continua impreuna”, a spus Tsipras de la tribuna, unde i s-a alaturat si Panos Kammenos, liderul ANEL, conform imaginilor transmise de televiziunile elene.

„Am primit un mandat clar de a da la o parte fortele care ne-au tinut pe loc”, a mai declarat el, spunand ca se simte ‘razbunat’. Tsipras a facut aparent referire la deputatii Syriza care s-au opus in august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii sai internationali si care au parasit partidul, privand Syriza de majoritatea in parlament si determinandu-l pe Tsipras sa demisioneze si sa convoace aceste alegeri anticipate.

Dupa numararea a peste 60% din buletinele de vot, Syriza, care ar obtine 145 din cele 150 de locuri din parlament, ar dispune de o majoritate absoluta de 155 de mandate cu sprijinul ANEL.

UPDATE, ORA 23.02. Conform rezultatelor partiale dupa numararea a peste 53% din buletinele de vot, Syriza a obtinut 35,5% din voturi, in timp ce pentru Noua Democratie au votat 28% dintre cei care s-au prezentat la urne.

Presedintele francez Francois Hollande a salutat victoria Syriza si a lui Alexis Tsipras in alegerile din Grecia, considerand-o „un mesaj important pentru stanga europeana”. „Grecia va cunoaste o perioada de stabilitate, cu o majoritate solida”, a declarat Francois Hollande, care se va duce la Atena „probabil in urmatoarele saptamani”.

„Este un succes important pentru Europa, care trebuie sa asculte mesajul grecilor”, a adaugat Hollande.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: