Tudor Chirila, intrebari dureroase pentru ministrul Sanatatii. Iata ce ar trebui sa stie Banicioiu

news

Tudor Chirila revine cu un nou mesaj adresat ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, pe care l-a acuzat  ca „a dat ordin spitalelor sa afirme ca se descurca in criza celor arsi”. El ii cere acum sa „spulbere teoria conspiratiei” daca are explicatii pentru situatia actuala a ranitilor.

„Pentru ca legat de acuzele formulate la adresa ministrului Banicioiu & comp mi s-a reprosat ca vorbesc ca sa ma aflu in treaba va supun atentiei un rezumat al discutiilor pe care le-am purtat zilele astea cu medici, administratrori, reprezentanti de ONG-uri din sanatate:

Tratarea arsurilor grave, pe suprafetele mari ale corpului, insotite de arsuri ale cailor respiratorii si intoxicatii necesita un minimum de dotari, pe care, nici macar asa numitul Spital de Arsi (Spitalul de Chirurgie Plastica si reparatorie) nu le are :

Paturi speciale pentru arsi (echipate cu saltele active, care trateaza arsura nu doar previne escara ) si dotate cu sistem de ridicare a pacientului si transportul catre vana de curatare, in vederea limitarii durerii.

Camere de izolare si/sau camere sterile echipate cu sistem de sterilizare a aerului.

Aparate de ventilatie mecanica si asa zisii “plamani artificiali” care sa preia respiratia pacientului pana la vindecarea cailor respiratorii si a plamanilor. Fiecare respiratie a unui pacient cu arsuri ale cailor respiratorii inseamna dureri cumplite. In plus, arsuri ale cailor respiratorii inseamna infectii severe in 100% din cazuri. Daca pacientul nu este conectat la un plaman artificial, arsurile cailor respiratorii si ale plamanilor sunt greu de vindecat.

Pacientii cu arsuri grave mor din cauza infectiilor, daca nu sunt izolati imediat intr-un mediu controlat in ceea ce priveste germenii si bacteriile. Riscul de sepsis pentru acesti pacienti este mare si asta duce la moarte. Fiecare clipa pe care un pacient cu arsuri grave o petrece intr-un mediu septic inseamna scaderea sanselor.

Ca sa nu mai spunem ca orice arsura grava, chiar daca nu este pe o suprafata foarte mare, are risc major de suprainfectare si de sepsis.

Ar trebui sa ne spuna Ministerul cate astfel de paturi complet echipate avem, cate camere de izoalre sau camere sterile sunt in cele 8 spitale in care au fost duse victimele.

Li s-a administrat sau nu tratament contra intoxicatiilor? Au fost conectati la plamani artificiali care sa respire in locul lor?

In sectiile de ATI in care au fost dusi pacienti, cati dintre ei au beneficiat de paturi speciale de ATI dotate cu saltele active?

Pacientii cu arsuri mai putin grave sunt in acest moment izolati? Care sunt masurile pentru ei, de a nu face infectii?

Daca ministrul Banicioiu vrea sa spulbere „teoria conspiratiei” este liber sa organizeze o conferinta de presa in care sa ne explice cum a procedat in „criza Colectiv”. Ar fi mai utila decat postacii de partid care au inceput sa-mi polueze pagina”, a scris Chirila pe Facebook.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: