Tudorel s-a speriat, raportul legat de Kovesi nu este dat publicitatii nici dupa 12 ore. Sunt tot mai multe acuzatii ca ministrul a incalcat Constitutia

news

Site-ul Ministerului Justitiei, blocat joi seara, dupa anuntul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, privind declansarea procedurii de revocare din functie a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, este indisponibil si vineri dimineata, la mai bine de 12 ore de la anuntul ministrului. Tudorel Toader, care a prezentat un raport de 36 de pagini, ce cuprinde 20 de „categorii de acte si fapte” – acuzatii la adresa sefei DNA – spunea ca documentul va fi publicat pe site-ul institutiei, el motivandu-si astfel refuzul de a aduce clarificari si de a raspunde intrebarilor jurnalistilor prezenti la conferinta de presa care a durat 80 de minute.

Ministrul Justitiei a declarat, joi seara, ca va publica pe site-ul ministerului, just.ro, raportul referitor la activitatea manageriala a DNA, in baza caruia a cerut revocarea Laurei Codruta Kovesi. Site-ul s-a blocat insa imediat dupa anuntul ministrului de declansare a procedurii de revocare a sefei DNA si este nefunctional si la aceasta ora.

Raportul de 36 de pagini prezentat de Tudorel Toader, care sta la baza deciziei acestuia, are 20 de puncte care prezinta 20 de „categorii de acte si fapte” din perioada februarie 2017 – februarie 2018, pe care ministrul Justitiei i le imputa sefei DNA.

Ministrul Justitiei a aratat ca intr-un singur an au fost inregisrate trei conflicte juridice de natura constitutionala in cadrul carora DNA a fost chemata in fata instantei de contencios consitutional, iar „CCR a sanctionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului sef al DNA”. El a sustinut ca in cazul anchetei declansate dupa adoptarea OUG 13 DNA si-a arogat o competenta pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, si ca prin declansarea unei ample anchete penale, care s-a concretizat in descinderi la Ministerul Justitiei, ridicare de acte, s-a creat o stare de tensiune si de presiune psihica, iar Guvernul a fost blocat in activitatea de legiutor. Toader a mai sustinut ca sefa DNA a continuat sa incalce Constitutia prin anchetarea hotararilor de Guvern in cazul Belina.

De asemenea, Tudorel Toader i-a mai imputat Laurei Codruta Kovesi: impiedicarea aflarii adevarului si lamuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de ancheta, contestarea actelor si autoritatii Curtii Constitutionale, implicarea in anchetele altor procurori, comportamentul excesiv de autoritar, discretionar, contrar obligatiilor de rezerva si deontologice impuse magistratilor, prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic, incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, cresterea numarului de achitari, sporirea cheltuielilor DNA si raportari eronate, tergiversarea solutionarii unor cauze, invocand dosarul Microsoft, neimplicarea in identificarea si eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, lipsa de reactie in verificarea activitatii profesionale si conduitei unor procurori de la DNA Ploiesti.

Ministrul Justitiei a invocat si interviurile acordate BBC si Euronews de catre procurorul sef al DNA, sustinand ca prin declaratiile facute Kovesi a afectat imaginea Romaniei: „Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativa, propuneri care s-au dovedit a fi constitutionale. Afirmatiile sunt fara precedent, au afectat iremediabil imaginea Romaniei. Sunt de natura sa creeze o imagine falsa asupra Romaniei si a statului de drept”.

El a mai sustinut si ca luarile de pozitie de la nivelul conducerii DNA au creat o falsa imagine in Parlamentul European, inducandu-se ideea ca situatia Romania este similara Poloniei: „La nivelul Parlamentului European, prin dezinformare, s-a generat o dezbatere si la noua intrevederi am explicat de noua ori ca Romania nu are nicio legatura cu ce se intampla in Polonia”.

”Pentru aceste acte si fapte de netolerat intr-un stat de drept, declansez procedura de revocare din functie a procurorului-sef al DNA”, a fost concluzia lui Tudorel Toader, care a precizat ca propunerea va fi transmisa catre CSM si catre Administratia prezidentiala.

Valerius Ciuca, fost judecator la tribunalul UE, profesor de drept si coleg cu Tudorel Toader la Universitatea AI Cuza din Iasi, il critica dur pe ministrul Justitiei intr-un text pe Facebook. Ciuca desfiinteaza cele 20 de capete de acuzare din raportul lui Tudorel Toade, prin care ministrul a cerut revocarea sefei DNA. „Nici unul dintre cele 20 de puncte nu are sustinere juridica sau rationala”, scrie profesorul Ciuca.

Acesta face o paralela cu practicile staliniste, in care aveau loc „grave ingerinte in actul de justitie”.

„In anii ’50, interpretarile juridice se faceau prin intermediul autoritatilor legale si judiciare sovietice. Astazi, aberatiile juridice sunt acreditate prin interpretari paraconstitutionale pe care nici macar C.C. nu poate sa si le asume intr-un mod decontextulist. Cu alte cuvinte, fara caz, nu exista solutie… Cine promoveaza solutia inaintea cazului, se pare, forteaza dreptul…

Ce-a fost asta? Ce-a fost acest jalnic spectacol ? Cum poti tu, Romanie, sa suporti asemenea nenorocire?

Totul este deconcertant. In afara oricarei ordini legale sau constitutionale, cineva ne povesteste despre ce-ar fi trebuit sa se intample dar nu s-a intamplat… Nici o umbra de institutie nu a fost prezenta la aceasta povestire. Institutiile s-au ascuns pentru a asculta vocea unei ectoplasme judiciare fara nici cea mai mica competenta in materie de jurisdictie. Romania nu este tara saradelor; nu ne jucam cu competentele ei institutionale si nu facem din acestea platforme de parelnice opinii. Daca cineva isi permite sa batjocoreasca acasta natie si sa relativizeze acest stat cu institutiile sale sobre si constitutionale, inseamna ca peste 20 de milioane de romani nu se regasesc pe teritoriul pe care antecesorii lor seriosi i l-au rezervat… Nici cele mai elucubrante ganduri ale noastre nu pot fi „gazde” ale acestor stupefactii.

Nici unul dintre cele 20 de puncte nu are sustinere juridica sau rationala. Oricare dintre pricinile prezumtioase este obiect de judecata. Cum este posibil ca factorul politic sa-si permita a judeca? Unde s-a mai intamplat asemenea absurditate fara a fi catalogata ca grava ingerinta in actul de justitie? Justitie inainte de justitie? Unde s-a mai intamplat asta? Nici macar la prezumtiosii stalinisti… Este de-a dreptul siderant sa vad la „oameni ai institutiilor” conduita lipsita de minima initiere institutionala…

Sa te inflacarezi in fata proclamatiilor media este meritoriu. Inseamna ca sufletul tau este, inca, vibratil. Dar, sa ramai pasiv la irationalitatea pura a celor care trebuie sa intruchipeze sufletul statalitatii, este ca si cum ai fi catatonic la scena uciderii familiei tale… Iar asta nu mai este gluma…”, a scris Ciuca pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: