Tudorel se asigura ca Laura Codruta Kovesi nu va ajunge procuror european dupa ce-si termina mandatul la DNA. Ministrul executa o noua sarcina din partea borfasilor

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a publicat pe site-ul institutiei pe care o conduce proiectul de lege privind instituirea Parchetului European (EPPO).

Propunerile Romaniei pentru functiile de procuror european ar urma sa fie facute de ministrul Justitiei.

Unul dintre numele vehiculate pentru aceasta functie este al Laurei Codruta Kovesi. Mandatul ei in fruntea DNA va expira in prima parte a anului viitor.

Parchetul European va fi responsabil cu anchetarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a autorilor infractiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. In conformitate cu regulamentul, anchetele vor fi efectuate de catre procurorii europeni delegati (PED) situati in fiecare stat membru.

Potrivit proiectului lui Toader, citat de ziare.com, interviurile pentru aceasta functie vor fi realizate de o comisie prezidata de ministrul Justitiei. Nicio o alta institutie din Romania nu va avea vreun rol in cadrul acestei desemnari pentru functia europeana.

Parchetul General si CSM vor avea doar cate un reprezentant in comisia de interviu. Aceasta comisie va fi condusa de ministrul Justitiei, iar din ea urmeaza sa faca parte si alti doi membri desemnati de acesta.

Potrivit Regulamentului EPPO, fiecare stat membru va avea cate un procuror european, care isi va desfasura activitatea la sediul central al EPPO, de la Luxemburg.

Conform art. 16 din Regulamentul EPPO, fiecare stat membru desemneaza trei candidati pentru functia de procuror european, iar numirea unuia dintre acestia se face de catre Consiliul Uniunii Europene, cu majoritate simpla, dupa primirea avizului motivat al unui juriu de selectie, pentru un mandat de sase ani, care nu poate fi reinnoit, dar poate fi extins de Consiliu cu maximum trei ani.

Fiecare procuror-sef european va putea propune doi procurori europeni delegati care vor lucra efectiv in Romania. Procurorii europeni delegati sunt numiti pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reinnoit.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: