Tudorel Toader a gasit o noua gaselnita, cum incearca sa discrediteze CSM chiar cand se discuta legile justitiei: „Sunt obligati sa explice aceasta chestiune”

news

Ministrul Tudorel Toader, a declarat, pentru Mediafax, ca CSM ar trebui sa clarifice afirmatiile pe care le-a facut judecatoarea Evelina Oprina, membru al Consiliului, conform carora, initial, CSM a decis avizarea pozitiva a proiectului Legilor justitiei, iar, „peste noapte”, votul a fost schimbat.

Judecatoarea Evelina Oprina, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat ca magistratii din CSM stabilisera, in preziua votului, sa dea un acord in unanimitate in cazul Legilor justitiei, insa, „peste noapte”, situatia s-a schimbat, iar avizul a fost negativ.

In urma acestei afirmatii, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca „CSM trebuie sa clarifice aceste aspecte si chiar sunt obligati sa explice acesta chestiune”.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ, in 28 septembrie, proiectul Legilor justitiei, cu 10 voturi la opt. Avizul CSM este unul consultativ.

Proiectul avizat de CSM in 28 septembrie fusese trimis de catre ministru Justitiei. In formula propusa de Toader, se propunea modificarea procedurii numirilor la Ministerul Public, procurorul general sau procurorul-sef DNA urmand a fi propusi de ministrul Justitiei, insa decizia va fi luata de Sectia pentru Judecatori din CSM. In prezent, procurorul general al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef DNA, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectii ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al DIICOT si adjunctii acestuia sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. O alta modificare se refera la trecerea Inspectiei Judiciare din subordinea CSM in cea a Ministerului Justitiei. De asemenea, proiectul prevede ca viitorii magistrati sa aiba cel putin 30 de ani si cinci ani de vechime intr-o profesie juridica.

Ulterior, proiectul a ajuns in Parlament, care, la randul lui, a facut mai multe schimbari la Legile justitiei.

CSM ar putea da, joi, un aviz in cazul acestei noi initiative legislative.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: