„Tudorel Toader dezinformeaza grosolan opinia publica”. Cum incearca ministrul sa controleze „discretionar” functiile de conducere din ANP

news

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) reactioneaza la ceea ce numeste „o noua incercare de dezinformare” din partea ministrului Tudorel Toader, precizand ca tema duratei mandatului directorilor de penitenciare este una falsa si ascunde politizarea prin imputerniciri repetate si, deseori, ilegale a sefilor penitenciarelor.

Sindicalistii spun ca legea permite maximum doua imputerniciri pentru directorul ANP, Marian Dobrica, iar ministrul a semnat ilegal inca una.

Sindicatul sustine ca ministrul Justitiei „dezinformeaza grosolan” opinia publica, realitatea fiind ca, de cand acesta este in functie, a blocat concursurile pentru ocuparea posturilor de director de penitenciare dupa ce le-a anuntat pe site-ul institutiei, imputernicind, in schimb, intr-un mod lipsit de transparenta, in functii de conducere, ofiteri pe care sa-i poata controla discretionar la fiecare sase luni.

„Tudorel Toader l-a imputernicit ilegal pentru cel ce-al 3-lea mandat in functia de director general al ANP pe comisarul sef Marian Dobrica, desi in urma cu doar cateva luni se pronuntase in sensul incetarii unor astfel de practici ca fiind ilegale, iar directorul general anuntase in Consiliul de conducere al ANP masuri in acelasi sens, dupa discutarea in prealabil a aspectelor tehnice si a alternativelor cu ministrul”, sustin reprezentantii FSANP, citati de news.ro.

Ei spun ca au depus o actiune in instanta pentru suspendarea si anularea ordinului ministrului Justitiei 1543/2018, care „acorda in mod ilegal” cea de a treia imputenicire, contrar prevederilor legii si ca a sesizat organele de urmarire penala referitor la infractiunea de uzurpare de calitati oficiale, avand in vedere ca Marian Dobrica indeplineste acte legate de o calitate pe care in drept nu o poate avea.

Art. 55 alin. 3 din Legea 293/2004 prevede ca „Ofiterii pot fi imputerniciti in functi de conducere in unitatea in care sunt incadrati sau in care au fost detasati, imputernicirea pe functie se poate face pentru o perioada de maximum 6 (sase) luni si se poate prelungi, cu acordul scris al acestora, potrivit competentelor, cu inca 6 (sase) luni”, aceste imputerniciri fiind deja acordate din mai 2017, prin OMJ 1377, respectiv noiembrie 2017, prin OMJ 3190, adauga sursa citata.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni ca functiile de directori ai penitenciarelor sunt ocupate interimar pentru ca se asteapta schimbarea legii, astfel incat mandatul unui director din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) sa fie limitat, ci nu pe perioada nedeterminata, el spunand ca proiectul privind statutul personalului din penitenciare a fost finalizat, se afla in Parlament si a cerut sa fie dezbatut in procedura de urgenta.

Toader a afirmat ca imediat dupa adoptarea proiectului vor fi scoase la concurs posturile de conducere din ANP.

Tudorel Toader a anuntat ca a fost finalizat proiectul privind statutul personalului din penitenciare, iar angajatii vor fi denumiti „politisti de penitenciar”, in acest context ministrul aratand ca nu este de acord cu faptul ca directorii de penitenciare ocupa functiile pe perioada nedeterminata.

„In momentul in care eu am venit ministru al Justitiei, am constatat ca statutul functionarilor cu statut special din penitenciare prevede urmatorul lucru: concursul pentru ocuparea functiei de director de penitenciar se organizeaza pe perioada nedeterminata. Adica cineva ocupa functia de director pana iese la pensie.

Or, in Romania, regula este a mandatului determinat. Cel mai mare mandat il au judecatorii de la Curtea Constitutionala, consilierii de la Curtea de Conturi care au noua ani, dupa care vin mandate de cinci ani, patru ani, trei ani, dar niciun demnitar al statului nu are mandat pe perioada nedeterminata.

Mie mi se pare normal ca periodic, la patru ani de zile, sa fie aceasta scoatere la concurs a posturilor pentru ca acela care este in functie sa poata ocupa din nou inca un mandat, dar sa dam sanse si altora care-si doresc aceasta functie”, a spus Tudorel Toader.

In acest context, ministrul Justitiei a afirmat ca a grabit adoptarea statutului angajatilor din penitenciare, care se vor numi „politisti de penitenciar” si ca a cerut Parlamentului adoptarea in procedura de urgenta, iar imediat dupa ce statutul va fi adoptat functiile de conducere din sistem vor fi scoase la concurs.

„De aceea, am grabit oarecum elaborarea noului statut de penitenciare si se va numi Statutul politistilor de penitenciare, ca sa intre in familia ocupationala ‘Ordine publica – siguranta nationala’, unde am prevazut mandate de patru ani cu posibilitatea unui nou mandat.

Din momentul in care am venit eu, nu am scos niciun post de director la concurs pe perioada nedeterminata, din acest considerent.

Proiectul de lege este in Parlament si am cerut procedura de urgenta. In clipa in care e adoptat, toate posturile vor fi scoase a concurs”, a mai afirmat ministrul Justitiei.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: