Tudorel Toader, explicatie stupefianta privind eliminarea presedintelui tarii din procedura de numire a sefilor DNA si Parchetului General

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni, la Antena 3, ca l-a eliminat pe presedintele Romaniei din procedura de numire a procurorilor sefi de la DNA si Parchetul General pentru ca „presedintele este cel mai politic”.

Intrebat de Mihai Gadea de ce a decis sa il excluda pe presedinte, „cel mai votat om din Romania”, din procedurile de numire a procurorilor sefi, Tudorel Toader a raspuns:  „Sigur ca presedintele este cel mai votat, dar este si cel mai politic”.

Citeste si: Judecatorul Cristi Danilet desfiinteaza argumentele lui Toader privind eliminarea presedintelui in cazul numirii sefilor DNA si Parchetului General

Ministrul Justitiei a adaugat apoi ca oficialii de la Comisia Europeana, prin MCV, solicita ca desemnarea porcurorilor sefi sa fie depolitizata.

„Noi suntem inca sub monitorizarea MCV. Prima recomenadre este ‘instituirea unui mecanism transpoarent, la adapost de ingerinte politice, a procurorilor de rang inalt’. Din moment ce suntem sub imperiul acestei proceduri in vigoare, inseamna ca este o problema la nivelul actualei reglementari, pe care vrem sa o imbunatatim.

Subliniez ca pun in dezbatere mai multe solutii legislative de modificari, care au pornit din 2016. Este a treia oara cand acest pachet ajunge la CSM. Nu mai gasiti un proiect de lege cu atata dezbatere”, a mai spus ministrul.

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, publicat saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Justitiei, prevede ca presedintele Romaniei este eliminat din procedura de numire a procurorilor sefi ai principalelor parchete, iar durata mandatului acestora este extinsa de la trei la patru ani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , , ,


Comentarii: