Tudorel Toader insista: concluziile din raportul GRECO nu sunt obligatorii. Despre comunicatul GRECO : „Stiu si eu regulamentul”

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus, luni, ca recomandarile din partea GRECO nu sunt obligatorii si ca nu trebuie sa se inteleaga ca gruparea face legea din Romania, ci doar arata „standardele sau directiile de evolutie”.

„Sunt recomandari, niciodata, in limba romana, o recomandare nu poate fi obligatorie. Acolo este vorba de recomandari in procedura prealabila. Noi suntem in faza in care se dezbat legile, si dansii ne arata standardele spre care trebuie sa ne indreptam. Nu va imaginati ca vine corpul de experiti de la GRECO si stabileste niste solutii, dupa care Parlamentul se duce repede si le pune in aplicare. Ei dau niste recomandari, niste directii de evolutie a legislatiei, dupa care vor reveni sa vada modul in care au fost transpuse, preluate. Uitati-va in regulament, este un procent de 75%, alt procent de doua treimi, s.a. Prin urmare, a nu se intelege ca legea din Romania o scrie GRECO.

GRECO arata standardele, directiile de evolutie. Initial s-a spus ca exista un comunicat oficial, care spune: recomandarile sunt obligatorii. Eu am scris la GRECO: Dati-mi si mie acel comunicat. Nu exista. A fost o corespondenta. Stiu corespondenta aceea, am staruit la doua lucruri: Dati-mi comunicat oficial de la GRECO, nu sa-mi citeasca regulamentul, il stiu si eu, il stiti si dumneavoastra., Dati-mi comunicat cu o fraza: ati spus la media din Romania ca recomandarea este obligatorie? ‘Nu, nu am spus. Regulamentul’. Stim regulamentul si-l respectam”, a spus ministrul Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Tudorel Toader a anuntat, in 11 mai, ca a cerut GRECO comunicatul oficial privind obligativitatea recomandarilor din ultimul raport, fiind informat de catre organismul european ca nu exista un comunicat ofical, ci o corespondenta electronica.

Reactia ministrului Justitiei a venit dupa ce, in spatiul public, a aparut o adresa GRECO privind obligativitatea recomandarilor din raportul intocmit de Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

Tudorel Toader a declarat, cu cateva zile inainte, la „Ora Guvernului” in Senat, unde a fost chemat de Opozitie sa dea explicatii despre raportul Greco, ca acesta este un document facultativ.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: