Tudorel Toader isi bate joc de deciziile CEDO pentru a-l scapa pe Dragnea: „Se referea la un caz, noi avem sute si sute”

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Antena 3 ca decizia CCR in cazul completurilor de cinci judecatori nu trebuie bagat in seama pentru ca „se referea la un caz”. „Noi avem sute si sute de cazuri care au devenit regula a patru ani de zile”, a sustinut Toader.

„Cu privire la completurile de cinci. Fiecare spune cat stie, ce stie si ce vrea in numele libertatii de exprimare, chiar daca dezinformam de multe ori. Cineva a gasit o decizie CEDO pronuntata impotriva cuiva care s-a judecat cu CSM-ul din Bulgaria si e un paragraf acolo care spune ca faptul ca al cincilea judecator intr-un complet nu a fost ales aleatoriu, nu este o problema si asa mai departe. Dar si eu am formulat un raspuns un scris pentru cine vrea sa il citeasca si sa il ia in considerare.

Cand CEDO spune ca nu e o problema ca al cincilea nu e numit aleatoriu, se referea la un caz, pe cand noi avem sute si sute de cazuri care au devenit regula a patru ani de zile. In a ceeasi decizie CEDO spune ca statul are obligatia luarii masurilor necesare pentru statul de drept, pentru buna functionare a justitiei, ceea ce inseamna sa ai o obligatie tu, stat, sa iei masuri. Prin urmare, eu stiu ca am vorbit despre aceasta solutie, am dezvoltat, clarificat luni, dar tot luni am plecat la Bruxelles si astazi este prima zi cand ma aflu la Ministerul Justitiei”, a declarat Tudorel Toader.

Citeste si: Tudorel Toader da atacul la completurile de 3 judecatori, ca sa-l scape si pe Darius Valcov. Urmeaza o noua sesizare la CCR

Intrebat de Mihai Gadea „cand se va da ordonanta” prin care sa fie anulate condamnarilor pronuntate in completurile de cinci judecatori, Toader a raspuns ca o va propune „probabil in timp scurt”.

„La Ministerul Justitiei nu se dau ordonante, la minister se pot elabora proiecte, pot pleca propuse prim-ministrului spre promovarea solutiei sub forma ordonantei de urgenta sau in procesul legislativ firesc ca priect de lege. Acum, sigur ca unii invoca un principiu general, stabilitatea raporturilor juridice intr-un stat de drept. Dar noi am parcurs patru ani de zile cand statul de drept a fost pus sub semnul intrebarii”, a declarat Tudorel Toader. El  a mentionat ca nu a facut inca aceasta propunere prim-ministrului, dar o va face in „termen scurt”.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: