Tudorel Toader lasa deoparte masca neutralitatii si il ataca in forta pe procurorul general Augustin Lazar: „Voi sesiza Inspectia Judiciara”

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca este de presupus faptul ca procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, isi cunoaste atributiile de serviciu, precizand ca in cursul zilei de miercuri va sesiza Inspectia Judiciara (IJ).

„Este de presupus faptul ca procurorul general isi cunoaste atributiile de serviciu! Miercuri voi sesiza Inspectia Judiciara in legatura si cu acest refuz”, a declarat Toader.

Pe de alta parte, referitor la solicitarea Comisie de ancheta, procurorul general Augustin Lazar a explicat ca institutia pe care o conduce respecta Constitutia si legile.

„Ministerul Public isi desfasoara activitatea respectand strict principiul constitutional al legalitatii, iar in calitate de procuror general nu doresc sa polemizez cu nimeni si nici sa comentez actiunile altora”, a spus Augustin Lazar.

Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 i-a transmis, vineri, ministrului Justitiei solicitarea de a controla modul in care procurorul general Augustin Lazar isi indeplineste atributiile de serviciu si de a sesiza Inspectia Judiciara in cazul acestuia.

„Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 solicita ministrului Justitiei, domnul Tudorel Toader, sa initieze in extremis exercitarea unui control care sa vizeze modul de indeplinire de catre domnul Augustin Lazar a atributiilor sale de serviciu, in calitate de Procuror General si, (…) in calitate de titular al actiunii disciplinare, sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu exercitarea de catre domnul Augustin Lazar a functiei de Procuror General”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis de catre presedintele Comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

Potrivit sursei citate, Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa „uzeze de autoritatea sa” pentru a „debloca situatia grava” aparuta in urma refuzului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a pune la dispozitia Comisiei speciale de ancheta o copie a dosarului nr. 213/P/2017, privind alegerile din 2009.

Comisia precizeaza ca Procurorul General, Augustin Lazar, a refuzat cererea Comisiei din data 14.07.2017 interpretand „in mod eronat” prevederi din Codul de procedura penala, Constitutie si decizii ale CCR si ca a revenit cu o noua solicitare, demontand juridic toate motivele invocate de acesta.

Comisia de ancheta mentioneaza, de asemenea, in comunicatul citat si semnat de presedintele Oana Florea, ca in loc sa ”colaboreze in realizarea anchetei parlamentare” asa cum a stabilit CCR, Augustin Lazar a emis 2 postari pe pagina de Facebook a Ministerului Public si un comunicat de presa in care isi aroga atributii ale CCR, incalcand doua decizii ale acestei institutii.

Comisia de ancheta precizeaza ca Augustin Lazar, in exercitarea functiei de Procuror General, persista in a refuza solicitarea Comisiei, incalcand principiul cooperarii loiale dintre institutii, principiul loialitatii fata de Constitutie, precum si o serie de articole din Constitutie si decizii ale CCR.

Comisia de ancheta a scrutinului din 2009 a decis, joi, sa revina cu solicitarea adresata procurorului general, Augustin Lazar, pentru a-i pune la dispozitie o copie dupa dosarul alegerilor si cercetarile privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: