Tudorel Toader le arata parlamentarilor din PSD si ALDE calea prin care sa-i puna la punct, adica sub control, pe procurori: „Procurorii sunt plasati sub autoritatea ministrului Justitiei”

news

Procurorii sunt plasati sub autoritatea ministrului Justitiei, a scris sambata, pe Facebook, ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

In postarea de pe pagina de socializare, el face referire la legislatia franceza in ceea ce priveste statutul magistratilor, in contextul in care, vineri, Consiliul constitutional francez a validat un text de lege in baza caruia Parchetul este subordonat ierarhic Ministerului Justitiei, criticii acestei masuri considerand-o neconforma cu separatia puterilor in stat, dupa cum a relatat presa franceza.

„Potrivit art. 5 din ordonanta nr. 58-1270 din 22 decembrie 1958 privind legea organica relativa la statutul magistratilor, ‘magistratii parchetelor judiciare (procurorii) sunt plasati sub directia si controlul direct al sefilor lor ierarhici si sub autoritatea ministrului de justitie'”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

In context, el mentioneaza ca „Uniunea sindicala a magistratilor, carora li s-au alaturat si alte parti interesate, reproseaza acestei dispozitii ca ignora principiul independentei autoritatii judiciare, care decurge din art. 64 din Constitutie, motivat de faptul ca plaseaza magistratii parchetelor in subordinea ierarhica a ministrului de justitie, in conditiile in care acesti magistrati apartin autoritatii judiciare si ar trebui sa beneficieze, in aceasta calitate, in aceeasi masura cu judecatorii, de garantia constitutionala a independentei. Din acelasi motiv, sindicatul critica articolul 5 sub aspectul nerecunoasterii separatiei puterilor in stat, in conditiile in care principiul independentei autoritatii judiciare este afectat”.

Ministrul roman al Justitiei face referire la decizia Consiliului Constitutional francez, care a explicat respectiva prevedere.

„Consiliul reaminteste faptul ca, in virtutea articolului 20 din Constitutie, Guvernul stabileste si conduce politica natiunii, in special aspectele care privesc domeniul de actiune al Ministerului Public. Consiliul constitutional considera ca reiese din interpretarea acestor dispozitii faptul ca independenta procurorilor este consacrata prin Constitutie, de aici decurgand exercitarea libera a actiunii in fata instantelor, ca aceasta independenta trebuie sa fie corelata cu prerogativele Guvernului si ca nu beneficiaza de aceleasi garantii ca cele aplicabile judecatorilor. In cadrul constitutional astfel precizat, in conformitate cu jurisprudenta sa anterioara, decizia Consiliului constitutional controleaza maniera in care legiuitorul a pus in aplicare, pentru definirea relatiilor intre ministrul de justitie si procurori, aceasta exigenta de conciliere intre principiul independentei procurorilor si prerogativele Guvernului”, a scris Tudorel Toader.

„Pe de o parte, autoritatea ministrului justitiei asupra procurorilor se manifesta in special prin exercitiul puterii de numire si (sanctionare) tragere la raspundere. In aplicarea articolului 28 din ordonanta din 22 decembrie 1958, decretele referitoare la numirea in functie a procurorilor sunt luate de Presedintele Republicii la propunerea ministrului justitiei, dupa avizul dat de formatiunea competenta din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. In aplicarea articolului 66 al aceleiasi ordonante, decizia de sanctionare a unui procuror este luata de catre ministrul justitiei, dupa ce are avizul din partea formatiunii competente din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, conform celui de-al doilea alineat al articolului 30 din codul de procedura penala, ministrul justitiei poate sa traseze procurorilor instructiuni generale de politica penala, cu privire in special la necesitatea asigurarii egalitatii cetatenilor in fata legii pe intreg teritoriul Republicii. In concordanta cu dispozitiile articolelor 39-1 si 39-2 din acelasi cod, este de datoria ministerului public sa puna in aplicare aceste instructiuni. Pe de alta parte, in aplicarea aceluiasi articol 30 din codul de procedura penala, ministrul de justitie nu poate sa traseze procurorilor nicio instructiune in cazurile particulare. In virtutea articolului 31 cod de procedura penala, ministerul public exercita actiunea publica si impune respectare legii, cu obligatia respectarii principiului impartialitatii. In aplicarea articolului 33, el dezvolta liber observatii orale, pe care le considera potrivite pentru binele justitiei. Articolul 39-3 incredinteaza Procurorului Republicii misiunea de a supraveghea ca investigatiile politiei judiciare sa asigure aflarea adevarului si sa fie efectuate atat pentru aparare cat si pentru acuzare, cu respectarea drepturilor victimelor, a partii vatamate cat si a suspectului”, se precizeaza in postarea ministrului roman al Justitiei.

Vineri, Consiliul Constitutional francez a validat un text de lege in baza caruia Parchetul este subordonat ierarhic Ministerului Justitiei, criticii acestei masuri considerand-o neconforma cu separatia puterilor in stat. In urma sesizarii formulate de mai multe organizatii ale magistratilor, judecatorii Consiliului constitutional au apreciat ca aceasta subordonare este ‘conforma Constitutiei’ si ca ea nu afecteaza independenta Parchetului. Ei au estimat in verdictul lor ca dispozitiile contestate asigura ‘o conciliere echilibrata’ in raport cu doua principii constitutionale, respectiv independenta autoritatii judecatoresti si prerogativele guvernului care ‘determina si conduce politica Natiunii’, in special in ceea ce priveste actiunea Parchetului.

Decizia adoptata vineri a fost primita cu pareri diferite de actorii sistemului judiciar, unii sustinand ca in prezent Constitutia franceza nu garanteaza independenta magistratilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: