Tudorel Toader n-a indraznit sa dea ochii cu Iohannis. Presedintele l-a taxat ironic: „Inteleg ca astazi are alta treaba”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a comentat miercuri absenta ministrului Justitiei Tudorel Toader de la sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii in care urmeaza sa fie aleasa noua conducere a Consiliului, afirmand ca acesta „are alta treaba” decat sa onoreze bilantul institutiei. El le-a spus membrilor CSM ca in 2018 romanii le-au fost alaturi in apararea independentei justitiei si vor avea, cu siguranta, in viitor, un aliat in fiecare cetatean care isi doreste un viitor mai bun la baza caruia nu poate sta nimic altceva decat o justitie independenta. „Va asigur de sprijinul meu neconditionat”, a spus presedintele.

„Ministrul Justitiei, inteleg ca astazi are alta treaba decat sa va onoreze bilantul, princialul promotor al unor asemenea proiecte este membru de drept al CSM si are obligatia sa fie cel dintai care respecta aceste principii”, a declarat presedintele, citat de news.ro. Tudorel Toader a aparut la sedinta CSM dupa ce a plecat presedintele.

Iohannis i-a asigurat pe membrii CSM de sprijinul sau spunandu-le ca in 2018 romanii le-au fost alaturi.

„In 2018 romanii v-au fost alaturi in apararea independentei justitiei si veti avea, cu siguranta, in viitor, un aliat in fiecare cetatean care asi doreste un viitor mai bun la baza caruia nu poate sta nimic altceva decat o justitie independenta, dreapta si eficienta”, a firmat presedintele.

In opinia sa, justitia independenta este cea mai importanta reduta impotriva arbitrariului puterii, iar CSM are o misiune extrem de grea care inseamna sa militeze pentru asigurarea stabilitatii actului de justisie si, pe de alta parte, sa actioneze impotriva atacurilor la adresa independentei judecatorilor si procurorilor, indiferent de unde vin.

„Eu voi face tot ce depinde de mine pentru ca Romania sa nu se intparca in timp si va reasigur de sprijinul meu neconditionat”, a subliniat seful statului.

Prezentam integral discursul presedintelui:

„Ma bucur sa ne revedem, asa, o data pe an – nu este nici prea des, nici prea rar – si prezenta mea astazi aici va rog sa o vedeti ca si o incurajare institutionala. Din acest motiv, dati-mi voie sa felicit conducerea care isi incheie mandatul – doamna Presedinte, domnule Vicepresedinte – pentru munca depusa. A fost un an foarte greu, va felicit pe toti pentru echilibrul pe care ati reusit sa il pastrati in sistem.

Anul 2018 a fost marcat, cu siguranta, in acest sistem de modificarea legilor de organizare si functionare a sistemului judiciar si a legislatiei penale, care este inca in curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpene pentru sistemul judiciar din Romania, care, din pacate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea in acord a acestor acte normative cu standardele europene este obligatorie si va prezenta o provocare pentru perioada urmatoare. In cadrul acestui demers, CSM ii va reveni o misiune deosebit de importanta, ce presupune, poate mai mult ca niciodata, afirmarea rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei.

Desi ne-am aflat intr-un context complicat, CSM a ramas un factor de echilibru, si subliniez acest lucru, reusind sa actioneze cu echidistanta fata de actorii implicati. Va rog sa continuati cu aceeasi determinare sa fiti permanent racordati la vocea interioara a sistemului, care reclama cu tarie necesitatea apararii si consolidarii independentei activitatii judecatorilor si procurorilor, dar si a sistemului judiciar in ansamblu.

Izolarea si divizarea corpului magistratilor nu duc la nimic productiv. De aceea, consider ca, in ceea ce priveste justitia, Consiliul Superior al Magistraturii poate si trebuie sa promoveze o viziune unitara si sa fie chiar el un exemplu de unitate si efort comun reunit in jurul principiilor si valorilor celor mai de pret ale unei democratii consolidate: independenta justitiei, separatia puterilor in stat, un echilibru al puterilor si, foarte important, o colaborare loiala intre acestea.

Legislatia penala si legile justitiei, modificate in anul 2018, au fost contestate atat in interiorul sistemului, cat si de societatea civila, precum si de partenerii si aliatii nostri externi. Forma finala a legilor justitiei, adoptate de Parlament, a facut obiectul unor opinii extrem de critice ale Comisiei de la Venetia, iar Parlamentul European chiar a adoptat si o rezolutie care vizeaza direct Guvernul Romaniei. De asemenea, prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, Guvernul are de indeplinit noi conditionalitati.

Toate acestea reprezinta premise mai mult decat ingrijoratoare. Aceste legi facute stramb au fost modificate imediat dupa promulgare. Si chiar daca modificarile au raspuns partial unor nevoi punctuale ale sistemului, incoerenta de viziune asupra legislatiei si standardelor necesare sistemului de justitie a continuat sa genereze multiple consecinte negative.

Tot ceea ce s-a intamplat in justitie in ultimii doi ani este un puternic semnal de alarma ca Romania poate progresa numai prin politici publice elaborate temeinic si implementate in concordanta cu valorile europene.

Din acest punct de vedere, CSM trebuie sa devina pentru Parlament un autentic partener de dialog in procesul de legiferare, fiind autoritatea care exprima vocea sistemului de justitie, nevoile sale reale si provocarile cu care judecatorii si procurorii se confrunta astazi. In plus, politicile publice ale Guvernului in acest domeniu trebuie sa fie elaborate in urma unor analize de impact, prin evaluarea riscurilor si beneficiilor aduse de masurile propuse si sa fie conectate la realitatile sistemului judiciar.

Nu ne mai permitem sa avem experimente de etapa, care, in loc sa rezolve, mai degraba genereaza noi si noi probleme, cu consecinte chiar mai grave.

Ministrul justitiei – inteleg ca astazi are alta treaba decat sa va onoreze bilantul –, principalul promotor al unor asemenea proiecte, este membru de drept al CSM si are obligatia sa fie cel dintai care respecta aceste principii. Rolul Romaniei in Uniunea Europeana si asumarea valorilor europene trebuie sa fie reflectate si in plan intern, prin coerenta politicilor publice.

In domeniul justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii ii revine un rol activ in aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din calitatea de stat membru al Uniunii Europene.

In 2018, romanii v-au fost alaturi in apararea independentei justitiei si veti avea, cu siguranta, si in viitor un aliat in fiecare cetatean care isi doreste un viitor mai bun, un viitor la baza caruia nu poate sta nimic altceva decat o justitie independenta, dreapta si eficienta.

O justitie independenta este cea mai importanta reduta impotriva arbitrariului puterii, iar dumneavoastra, membrii CSM, aveti o misiune extrem de grea, care inseamna, pe de o parte, sa militati pentru asigurarea stabilitatii actului de justitie si, pe de alta parte, sa actionati impotriva atacurilor la adresa independentei judecatorilor si procurorilor, indiferent de unde vin acestea.

Eu voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca Romania sa nu se intoarca in timp si va reasigur de sprijinul meu neconditionat pentru a garanta buna functionare si independenta justitiei, in beneficiul direct al romanilor. Din acest punct de vedere, aveti in mine un partener.

Va indemn sa ramaneti dedicati misiunii dumneavoastra nobile, va doresc mult succes pentru anul care vine, stiu ca astazi veti avea alegeri – acea faza se va desfasura fara prezenta mea – si dati-mi voie sa va doresc, de acum, celor care vor fi alesi succes pentru mandatul care urmeaza pentru anul viitor. Va multumesc mult!”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: