Tudorel Toader, reactie violenta la avertismentul lui Timmermans. Cere UE sa ne respecte „specificul national”

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, ca raspuns la declaratiile facute de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, ca nimeni, indiferent de natura interna sau externa, nu poate solicita inceperea sau oprirea unei anchete penale, precizand ca o asemenea ingerinta este nepermisa.

„Voi face o scurta, scurta declaratie de presa:

In Romania, CSM este garantul independentei justitiei atat fata de factorii interni cat si fata de factorii externi. Exprim convingerea faptului ca CSM isi indeplineste aceasta obligatie constitutionala.

Nici factorul politic, nici alti factori indiferent de natura interna sau externa nu pot solicita inceperea sau oprirea unei anchete penale dupa cum nu pot solicita nici modul de solutionare a respectivei anchete.

In recomandarile MCV, se consacra la nivel de principiu faptul ca aceasta ingerinta nu este permisa in activitatea de infaptuire a justitiei, dar, personal, ca ministru al justitiei, exprim convingerea ca recomandarea este in egala masura valabila si pentru emitentii ei.

Guvernul Romaniei respecta acest principiu, nu a inteferat si nu intefereaza cu activitatea organelor de urmarire penala. Dupa cum nu a inteferat si nici nu interfereaza activitatea instantelor de judecata.

La Ministerul Justitiei se afla in prim proces de selectie a candidatilor pentru ocuparea diferitelor functii de procuror de rang inalt.

Sunt criterii prevazute in lege, criterii transparente, sunt proceduri care nu se schimba si nu pot fi schimbate in timpul derularii acestora.

Consideram necesara respectarea procedurilor legale si in egala masura si la nivel european. Adica, intr-o formula mai accesibila nu schimbi regulile in timpul desfasurarii unei proceduri legale sau alta.

In raportul MCV se prevede de asemenea ca factorul politic sa nu intervina in procesul de numire a procurorilor de rang inalt.

In Romania stim foarte bine ca procedura transparenta pe care o veti vedea in alta etapa, prevede ca interviurile se desfasoara Ministerul Justitiei. MJ face o propunere catre sectia de procurori a CSM, aceasta procedaza la un interviu, emite un aviz consultativ, iar presedintele republicii emite decretul de numire. Noi primim aceste recomandari.

Timp in care la nivel european numiri similare sunt eminamente politice.

Personal, am participat zilele trecute la ultima runda de discutii tehnice la sediul Comisiei Eruopene. Experti ai CE, nu ne-am dus sa cerem aprobare, avizarea actelor normative pentru ca procesul de legiferare n-are ca etapa prealabila si avizarea de la CE. Ne-am dus pentru a purta un dialog in cadrul colaborarii. Pentru a vedea modalitatile cele mai adecvate vointei legiuitorului european pentru transpunerea unor directive europene – confiscarea extinsa, protectia victimelor infractiunilor, consolidarea prezumtiei de nevinovatie – in termen scurt vor fi transpuse in planul legislatiei nationale.

Aspectele de oportunitate sunt de competenta exlusiva a legiuitorului ordinar sau delegat.

Aspecte de constitutionalitate sunt obligatoriu izvorate din Constitutie prin considerentele deciziilor de admitere emise de catre CCR.

De data recenta, vad cum oficiali europeni isi exprima ingrijorari dar sunt exprimate cu caracter preventiv, insa cu un puternic potential electoral.

Ca ministru, formulez o simpla si respectuoasa solicitare: sa ne cunoastem, sa ne respectam competentele, fie ele si partajate, sa ne respectam demnitatea si specificul national”, a spus Toader.

Reactia lui Toader vne dupa ce Frans Timmermans, prim- vicepresedintele Comisiei Europene, a avertizat Guvernul de la Bucuresti sa nu intreprinda actiuni care sa afecteze sistemul judiciar, mentionand ca a avut numeroase discutii cu prmeierul Viorica Dancila in ultimele doua luni. „As vrea sa avertizez Guvernul roman sa nu intreprinda actiuni care sa afecteze sistemul judiciar si sa creeze impunitate pentru functionarii de nivel inalt care au pedepse si condamnari pentru coruptie”, a declarat prim-vicepresedintele CE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: