Tudorel Toader s-a speriat. In fata presedintelui Iohannis, s-a spalat pe maini de modul in care arata legile justitiei

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a tinut sa ii explice presedintelui Iohannis ca nu el este principalul responsabil de modul in care au fost modificate legile justitiei.

„Dumneavoastra, domnule presedinte, stiti ca, intr-un alt context, m-am angajat sa fac o radiografie a evolutiei sistemului judiciar, a puterii judecatoresti, pentru a putea vedea in ce masura echilibrul puterilor in stat poate fi etapizat cu o imbunatatire. As face doar o precizare, daca sunteti de acord, ati vorbit de procedura de elaborare a legilor Justitiei. Sigur, nu vreau sa spun ca a fost bine sau nu a fost bine, dar cu certitudine vreau sa va spun ca nu ministrul Justitiei a predat proiectul de lege catre Comisia speciala, ci comisia speciala a invitat ministrul Justitiei care a prezentat proiectul de lege 50 de minute, dupa care l-a preluat si l-a insusit ca initiativa legislativa, e adevarat, cu multumiri”, a declarat Tudorel Toader in cadrul CSM.

Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat, vineri, la CSM, speranta si increderea ca judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) se vor apleca cu timp, cu mult profesionalism si cu multa obiectivitatea asupra aspectelor contestate in legile justitiei, despre care a spus ca au fost adoptate fara transparenta, printr-o procedura neclara, ad-hoc, cu ”pumnul in gura opozitiei” si sub presiunea timpului.

Presedintele a spus ca anul 2017 a inceput cu ”o actiune reprobabila a Guvernului de atunci”, in incercarea de a promova ordonante care sa schimbe politica statului roman fara o dezbatere. Iohannis a amintit de vizita sa inopinata de la Guvern, de amplele proteste si de faptul ca acel Cabinet ”s-a dovedit a fi de scurta folosinta si a fost schimbat foarte neuzual de propriul partid”.

Klaus Iohannis a comentat faptul ca a fost schimbat Guvernul: ”Daca nici dupa primul an nu stii ce guvern sa pui, iti ridici intrebarea daca stii ce vrei sa faci cu tara”.

Seful statului a amintit ca au urmat iar discutii despre modificarea legilor justitiei, ”o procedura netransparenta, s-au facut modificari si s-au ignorat, pe fata, toate avizele sistemului”. Iohannis a mentionat ca CSM a dat mai multe avize negative acestor modificari, au emis avertismente si partenerii Romaniei din UE, din Consiliul Europei, atragand atentia ca este necesara mai multa dezbatere si transparenta.

”Cu toate acestea, acea supercomisie speciala a mers mai departe printr-o procedura proaspat inventata, o procedura parlamentara pe care in aceasta forma nu am mai vazut-o niciodata, cu pumnul in gura opozitiei, cu lucrat noaptea. De ce s-or fi grabit sa ingrase porcul in ajun, nu inteleg. Au iesit trei legi contestate nu doar de opozitie, ci si de ICCJ. Eu regret, ca presedinte, ca s-a ajuns in Romania ca legile justitiei se discuta in proceduri neclare, ad-hoc, cu nerespectarea unor cutume in procedura parlamentara si in final aprobate in mare viteza si ajunse toate sa fie contestate la CCR”, a subliniat presedintele.

Presedintele Iohannis a mentionat ca astazi nu va spune mai multe despre continutul acestor legi, pentru ca asteapta sa se pronunte Curtea Constitutionala, precizand ca se va referi la continutul acestora, atunci cand vor ajunge la el si cand exista optiunile de promulgare, de contestare la CCR sau de retrimitere la Parlament.

”In ansamblu insa am si acum speranta ca aceste legi vor fi imbunatatite. Am speranta si increderea ca la CCR judecatorii se vor aplica cu timp, cu mult profesionalism si cu multa obiectivitate asupra aspectelor contestate, iar daca anumite chestiuni necesita clarificare, cred ca si Parlamentul va avea puterea sa recunoasca netransparenta si sa faca modificarile”, a mai spus seful statului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: