Tudorel Toader, scos la raport din comisarul european pe Justitie. Cum a incercat ministrul sa justifice ticalosiile din legile justitiei

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit vineri cu Vera Jourova, comisar european pentru justitie, protectia consumatorului si egalitate de gen, printre temele abordate de cei doi oficiali fiind evolutiile inregistrate in cadrul MCV si stadiul modificarilor legilor justitiei, ale Codului penal si Codului de procedura penala.

Potrivit unui comunicat al MJ, in contextul participarii delegatiei Ministerului Justitiei la reuniunea informala a Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Innsbruck, Tudorel Toader a avut o intalnire de lucru cu Vera Jourova.

Subiectele abordate in cadrul intalnirii au vizat aspecte referitoare la evolutiile in domeniul justitiei din Romania, cu referire la ultima misiune de evaluare in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare care a avut loc in perioada 25 – 27 iunie.

In acest context, afirma sursa citata, Toader a salutat buna cooperare dintre autoritatile romane si Comisia Europeana in cadrul MCV si a reiterat aspiratiile Romaniei legate de finalizarea Mecanismului prin indeplinirea recomandarilor din raportul Comisiei Europene din ianuarie 2017.

„Cei doi oficiali au discutat, totodata, pe marginea stadiului modificarilor legilor justitiei, Codului penal si Codului de procedura penala. Ministrul Justitiei a aratat faptul ca legile justitiei au fost supuse de mai multe ori controlului de constitutionalitate, au fost puse in acord de catre Parlament cu deciziile Curtii Constitutionale si, de asemenea, au fost solutionate cererile de reexaminare formulate de presedintele Romaniei.

In ceea ce priveste Codul penal si Codul de procedura penala, acestea fac, in acest moment, obiectul controlului de constitutionalitate, asteptandu-se deciziile Curtii Constitutionale. In acelasi timp, ministrul Justitiei a aratat ca a fost sesizata Comisia de la Venetia, care urmeaza a emite opinii fata de proiectele de lege discutate. Intalnirea a reprezentat un bun prilej pentru a realiza o introducere cu privire la masurile de pregatire in domeniul justitiei, in vederea preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene, in prima jumatate a anului 2019. Pe marginea acestui subiect vor avea loc discutii detaliate in cadrul unei intalniri bilaterale viitoare”, precizeaza MJ.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: