Tudorel Toader sustine ca judecatorii incalca legea atunci cand protesteaza: „Sa ramana in matca lor constitutionala”

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat marti ca magistratii, prin CSM, isi dau avizul pe legile Justitiei si nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea faptelor, precizand ca, daca legea este neclara, pot apela la Curtea suprema sau la Curtea Constitutionala a Romaniei.

„In baza principiului separatiei puterilor in stat, fiecare dintre cele trei puteri are cate o competenta stabilita in Constitutie, dupa aceea in legile de rang infra-constitutional. Prin urmare, magistratul trebuie sa infaptuiasca justitia, adica sa interpreteze si sa aplice legea. Daca legea e neclara, apeleaza la Curtea suprema pentru recurs in interesul legii sau pentru o hotarare din aceea prealabila, ca sa fie continutul normativ accesibil, ma rog, si o practica unitara. Daca legea e neconstitutionala, din oficiu sau la cerere, judecatorul poate sesiza Curtea Constitutionala care sa verifice conformitatea legii cu Legea fundamentala – Constitutia.

In rest, isi da avizul, magistratii, prin CSM, isi dau avizul la legile Justitiei si nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea unor fapte, modificarile din procedura penala. Prin urmare, indemnul meu este si a fost si va fi sa ramanem fiecare dintre noi in matca constitutionala, sa ne indeplinim fiecare dintre noi atributiile, competentele astfel stabilite la rang constitutional si la rang infra-constitutional”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justitiei, referindu-se la reactiile judecatorilor si procurorilor privind modificarile la legile Justitiei si codurile penale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: