„Tudorel Toader trebuie sa dea socoteala”. Macovei cere CSM sa intervina, ministrul Justitiei este „complice” intr-o situatie ilegala

politica

Europarlamentarul Monica Macovei solicita CSM sa verifice acuzatiile de plagiat care ii sut aduse procurorului Codrut Olaru, recent ales vicepresedinte al CSM. „Cata independenta mai are procurorul Olaru, vicepresedinte al CSM, fata de ministrul Justitiei, fostul lui coordonator de doctorat daca acesta i-a acceptat o teza de doctorat plagiata?”, intreaba Macovei.

„Un Guvern din ce in ce mai penal. Ministrul Justitiei, acuzat ca a coordonat o lucrare de doctorat plagiata, pentru care a semnat ca este originala.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, trebuie sa dea socoteala dupa acuzatiile de plagiat in cazul lucrarii de doctorat a vicepresedintelui CSM Codrut Olaru, pe care ministrul Toader a coordonat-o. Jurnalista Emilia Sercan scrie ca lucrarea de doctorat ar fi plagiata in totalitate: ‘niciun rand din cele aproape 250 de pagini ale tezei nu ii apartine procurorului Olaru’.

Daca plagiatul se confirma, ce garantii mai putem avea ca ceea ce decide sau semneaza ministrul Justitiei este real si conform legii? Ce garantii avem ca ministrul Toader nu minte, atat timp cat este acuzat ca a fost complice si a acceptat o teza de doctorat plagiata? Reamintim ca atat ministrul Justitiei, cat si procurorul Olaru au semnat o declaratie comuna prin care au garantat originalitatea lucrarii.

Mai mult, daca plagiatul se confirma, opinia publica trebuie sa stie pana unde merge relatia procurorului Olaru cu ministrul Toader. Cata independenta mai are procurorul Olaru, vicepresedinte al CSM, fata de ministrul Justitiei, fostul lui coordonator de doctorat daca acesta i-a acceptat o teza de doctorat plagiata?

CSM trebuie sa clarifice aceasta situatie daca vrea sa fie garantul independentei Justitiei, iar procurorul Olaru trebuie cel putin sa se suspende din functie pana la o decizie definitiva”, a scris Monica Macovei pe Facebook.

Potrivit unei analize semnata Pressone, actualul vicepresedinte al CSM, Codrut Olaru, proaspat ales in aceasta functie la 5 ianuarie, si-ar fi plagiat intrega lucrare de doctorat, coordonata de Ministerul Justitiei, Tudorel Toader.

Teza de doctorat intitulata „Particularitatile criminalitatii organizate in Romania” a fost sustinuta in 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Lucrarea are 250 de pagini si, potrivit celor de la Pressone, toate ar fi fost copiate din diversi autori romani, dar si din surse online.

Coordonatorul lucrarii i-a fost ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care la momentul sustinerii tezei era decanul Facultatii de Drept de la Universitatea din Iasi si judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

Mai mult, teza de doctorat a lui Codrut Olaru nu are nicio valoare stiintifica, fiind doar o inventariere a unor tematici precum traficul de droguri sau de persoane, terorismul, criminalitatea informatica sau spalarea banilor, scrie Pressone.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: