news

Tudorel tocmai s-a autoremaniat. Nu-i lasa lui Dragnea alta solutie decat sa-l aduca pe Nicolicea in locul sau

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, exclude in continuare varianta adoptarii unei OUG pentru schimbarea componentei completelor de 5 judecatori, asa cum isi doreste Liviu Dragnea. El a venit insa cu alte doua optiuni.

Tudorel Toader i-a transmis lui Dragnea ca are doua optiuni: atacarea in contencios administrativ a hotararii conducerii ICCJ prin care s-a decis ca nu se impune schimbarea componentei completelor de 5 judecatori in 2018, pentru ca au fost alese deja pe legea veche, la sfarsitul lui 2017 si sesizarea Curtii Constitutionale pe motiv de conflict intre Parlament si Inalta Curte.

”Va vorbesc ca jurist. Hotararea Inaltei Curti cred eu ca poate fi ataca sub doua aspecte. (…) Daca hotararea Colegiului reprezinta un act administrativ, atunci poate fi atacata la instanta de Contencios administrativ, de cei interesati. Daca hotararea Colegiului are semnificatia unei adaugiri la lege, unei modificari a legii in sensul amanarii anumitor prevederi sub aspectul intrarii in vigoare, deci daca privim din aceasta perspectiva, atunci am putea sa discutam posibilitatea sau problema ca Inalta Curte sa fi intrat in puterea legiuitorului, sa spuna ca s-a substituit legiuitorului – care a adoptat o lege, buna, rea, si a venit cu o lege si a zis ca paragraful asta se aplica de la anul, atunci cineva ar putea sa spuna, cei care sunt subiecti de sesizare a Curtii Constitutionale, din care categoric ministrul Justitiei nu face parte, ar putea spune ca este un conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte care, prin Colegiul de Conducere, a amanat momentul intrarii in vigoare a unui paragraf, a unui articol din lege si ca Inalta Curte nu poate sa adopte acte, masuri de natura celor care intra in competenta legiuitorului”, a explicat Toader, citat de Agerpres.

El a spus ca trebuie analizate argumentele de sustinere a nelegalitatii sau neconstitutionalitatii.

”Prin urmare sunt aceste doua variante: pe calea Contenciosului administrativ si pe calea Contenciosului Constitutional. Am fost 10 ani judecator la Curte. (…) Trebuie de vazut care e perspectiva de abordare, trebuie de vazut care sunt argumentele de sustinere a nelegalitatii, pe de o parte, sau a neconstitutionalitatii, pe de alta parte”, a aratat Toader.

Pe 8 octombrie incepe apelul lui Liviu Dragnea in dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Telorman in care a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

„Vor sa ma bage la puscarie cu un complet facut cu incalcarea legii. (…) I-am transmis domnului ministru Toader, i-am vorbit despre acest subiect si l-am rugat sa se gandeasca daca nu cumva dumnealui, pentru ca este totusi un specialist in genul asta de spete, daca nu cumva dumnealui, prin Guvern, poate sa faca acest demers”, a declarat Dragnea, duminica, intr-o emisiune la Antena 3.

Mia multe surse politice au anuntat ca Dragnea intentioneaza sa il schimbe pe Tudorel Toader din functie. Urmatorul ministru al Justitiei ar putea deveni Eugen Nicolicea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Kremlinul acuza Romania ca vrea sa „anuleze cultura rusa” fiindca a refuzat sa mai inchirieze sali de cinema ambasadei Rusiei la Bucuresti

Romania a rupt din motive politice contractul de inchiriere a salilor de cinematograf cu Ambasada…

O oră ago

Viktor Orban, din nou anti-UE: „Ucraina se transforma din tara suverana in protectorat al Occidentului”

Ucraina nu mai poate fi considerata o tara independenta, deoarece Kievul depinde in totalitate de…

O oră ago

Congresmena republicana de origine ucraineana Victoria Spartz propune reducerea ajutorului militar pentru Ucraina

Victoria Spartz, singurul membru al Congresului american nascut in Ucraina, a depus amendamente prin care…

O oră ago

„Lasere de 500 kilowati”. SUA anunta dezvoltarea a noi tehnologii de contracarare dupa ce a vazut modul in care Iranul a atacat Israelul

Masurile de combatere a dronelor si tehnologia ofensiva vor juca un rol important daca in…

O oră ago