Tudose a supravietuit doar cu patru zile mai mult decat Grindeanu. Ce ii spunea fostul premier in prima zi de mandat

politica

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost in functie aproape sapte luni, dupa ce a fost investit in data de 29 iunie 2017. Este al doilea Cabinet schimbat de la formarea majoritatii PSD-ALDE, dupa ce Guvernul Grindeanu a fost demis prin motiune de cenzura initiata de PSD.

Mihai Tudose, impreuna cu ministrii sai, a depus juramantul in data de 29 iunie 2017.

La acea vreme Tudose spunea „Am fost propus in aceasta functie de catre presedintele Liviu Dragnea, acceptat de presedintele Klaus Iohannis si nu vreau sa insel increderea acordata. Voi fi prezent in Parlament de cate ori va fi nevoie, de cate ori voi fi chemat sau de cate ori o lege importanta va necesita sustinere la cel mai inalt nivel guvernamental. Le voi cere, de asemenea, tuturor ministrilor sa faca acelasi lucru, sa participe la procesul de dezbatere, atat in plen, cat si la comisie. Cred, in egala masura, ca partidul care si-a asumat guvernarea si programul de guvernare, PSD, impreuna cu partenerul sau de coalitie, ALDE, au dreptul la legitimitatea de a controla saptamanal, lunar sau de cate ori considera necesar, ritmul de implementare a programului de guvernare”.

Mihai Tudose venea dupa Sorin Grindeanu, cel care a stat in fruntea Palatului Victoria sase luni si a reusit sa bifeze si o premiera. A fost demis prin motiune de cenzura de propriul partid care l-a trimis acolo, liderii social democrati acuzandu-l ca a uitat cine l-a trimis la Palatul Victoria si a ales sa se „baricadeze” in Guvern ca sa nu piarda postul.

„Premierul desemnat, Mihai Tudose, ar trebui sa fie constient – si eu cred ca este constient de acest lucru – si sa se pregateasca pentru momentul de peste cateva luni, cand ii va veni randul. Eu stiu ca lui Mihai ii place sahul, asa ca sa pregateasca foarte bine miscarile viitoare”, i-a transmis la acea vreme Sorin Grindeanu lui Tudose, aminteste Mediafax.

Prin declaratiile sale, Mihai Tudose lasa sa se inteleaga ca Sorin Grindeanu a fost un caz izolat si ca membrii PSD stiu cine ii trimite in functii si cui se raporteaza.

Si totusi, la trei luni, premierul batea cu pumnul in masa. Fie pleaca ministrii cu probleme din partid, adica Rovana Plumb si Sevil Shhaideh, sau cei care nu au performanta, cum ar fi Razvan Cuc, fie isi depune mandatul. O situatie complicata pentru PSD care risca sa nu mai obtina o nominalizare de la Iohannis pentru scaunul de la Palatul Victoria. O situatie si mai complicata pentru Dragnea, avand in vedere ca cei vizati de Tudose ii erau colaboratori vechi.

Dupa o sedinta de cinci ore, informatiile care ajungeau la presa erau ca Tudose este la un pas de demisie. O discutie de 15 minute doar intre Dragnea si Tudose a transat insa lucrurile. Intorsi in sala de sedinta, a fost cum a spus Tudose.

„Aproape toata lumea a plecat suparata”, a declarat Dragnea, dupa sedinta CEx din 12 octombrie 2017, care s-a lasat cu demisiile ministrilor mentionati.

Pentru premier era insa o mare victorie in fata lui Liviu Dragnea.

Perioada ce a urmat a dus si mai mult la racirea relatiilor intre premierul Tudose si liderul PSD Liviu Dragnea. In cele din urma, tensiunea din partid nu a mai putut fi ascunsa.

Scandalul politistului pedofil a adus in lumina reflectoarelor un alt om apropiat al lui Liviu Dragnea din Guvern: Carmen Dan. Nemultumita de ancheta si comunicarea in cazul agentului Eugen Stan, Carmen Dan a cerut demiterea sefului Politiei Romane, Bogdan Despescu. Premierul nu numai ca nu a acceptat dar i-a si transmis ministrului de Interne ca nu poate munci cu cineva care minte (referitor la inlocuitorul lui Despescu) si semneaza oricand demisia.

Imediat a aparut in discutie relatia Dragnea-Tudose si faptul ca ministrul de Interne este un pion pe tabla de sah. De altfel, Tudose a transmis un semnal catre Liviu Dragnea, spunand ca ministrul de Interne va demisiona, „daca este lasata”.

De cealalta parte, Carmen Dan a raspuns ca va demisiona doar daca partidul i-o va cere, pentru ca Guvernul este unul politic.

Declaratiile publice si mesajele transmise aratau, inaintea sedintei Consiliului Executiv, de luni, ca Mihai Tudose are alaturi de el organizatii puternice, cum ar fi cele conduse de Marian Oprisan, Niculae Badalau sau Adrian Tutuianu.

”Fara cele 10 organizatii care il sprijina pe Tudose, dintre care Iasi, Constanta, Buzau, Dambovita, Giurgiu, Caras, Timis, care au multi parlamentari, nu au majoritate sa demita guvernul”, au declarat surse din PSD pentru agentia de presa MEDIAFAX.

Pe de alta parte, 30 de lideri ar fi fost de acord sa semneze un act prin care ar fi aratat ca sunt impotriva sefului Guvernului.

Pus in fata membrilor Comitetului Executiv, Tudose nu a mai avut de ales. Cei mai multi i-au cerut demisia din cauza tensiunilor, iar acesta a ales sa nu se repete scenariul Grindeanu.

Luni seara, Tudose a anuntat ca in sfarsit are o relatie buna cu Liviu Dragnea. Nu va asigura insa vreun interimat la Guvern.

Ramane de vazut daca presedintele Klaus Iohannis este de acord, ca in decurs de un an, sa accepte al treilea premier PSD.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: