Tudose: „Eu nu semnez asa ceva pentru ca nu vreau sa ajung la inchisoare”. Cea mai mare hotie din istoria Romaniei a fost votata de PSD-ALDE

politica

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), dupa ce in Comisia pentru politica economica au fost aduse mai multe amendamente care prevad inclusiv majorarea aportului in numerar la 9 miliarde de lei si suplimentarea listei de operatori economici cu zece companii. Ponta a sustinut, in Parlament, ca „toate aceste companii trec de la Stat la un Fond absolut privat care va fi condus de catre oamenii pusi de Liviu Dragnea si care le va vinde catre diversi ‘investitori’ din Israel si Rusia”.

Ponta a dezvaluit ca fostul premier Mihai Tudose s-a opsu infiintarii acestui Fond. „Eu nu semnez asa ceva pentru ca nu vreau sa ajung la inchisoare”, a spus Tudose, citat de Ponta.

„Parintii nostri au muncit in anii 70-80 ca sa construiasca ceea ce a devenit azi Hidroelectrica, Transgaz , Romgaz, Nuclearelectrica, Aeroportul Otopeni , Portul Constanta, CFR etc ! Noi am muncit in 2012-2015 sa le salvam de la faliment, sa le facem transparente si profitabile si sa le obligam sa investeasca in dezvoltarea Romaniei!

Prin votul dat azi de catre deputatii PSD – ALDE – UDMR toate aceste companii trec de la Stat la un Fond absolut privat care va fi condus de catre oamenii pusi de Liviu Dragnea si care le va vinde catre diversi ‘investitori’ din Israel si Rusia!

O bataie de joc – un furt de 10 MILIARDE DE EURO / de la romani – pentru Liviu Dragnea si gasca lui!”, a declarat Ponta in Parlament.

Deputatul PNL Raluca Turcan a solicitat retrimiterea proiectului la comisie, pe motiv ca acesta este neconstitutional, dar propunerea sa a fost respinsa de plen. Ea a anuntat ca PNL va contesta legea la Curtea Constitutionala.

Si reprezentantul USR Claudiu Nasui a precizat ca partidul sau, PMP si deputati neafiliati vor contesta proiectul la CCR.

Potrivit proiectului, adoptat cu 174 de voturi „pentru”, 98 „impotriva” si trei abtineri, a fost majorat capitalul social al FSDI, aportul in numerar fiind de 9 miliarde de lei, fata de 1,85 miliarde de lei, cat prevedea forma votata de Senat. Varsamintele aferente aportului in numerar la capitalul social initial al FSDI vor fi efectuate astfel: 200.000.000 de lei in numerar la constituire, iar diferenta in termen de cinci ani.

Lista pachetelor de actiuni care constituie aport in natura la capitalul social initial al FSDI a fost completata cu zece operatori economici, fata de cei 23 prevazuti initial: Complexul Energetic Oltenia SA, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA, Compania Nationala Posta Romana SA, Aeroportul International Traian Vuia Timisoara SA, Uzina Termoelectrica Midia SA, Telecomunicatii CFR SA, Societatea de Tratament Balnear Recuperare a Capacitatii de Munca TBRCM SA, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA, Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Fluviale SA.

Din forma adoptata de Senat au fost eliminate doua articole conform carora: indicatorii de performanta pe termen mediu si lung se elaboreaza de catre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de reprezentant al statului ca actionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ si se aproba de catre Guvern, impreuna cu strategia investitionala. Comitetul consultativ ar fi urmat sa includa trei reprezentanti ai Guvernului si cate un reprezentant al Bancii Nationale a Romaniei, al Autoritatii de Supraveghere Financiara, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului si societatii civile.

Potrivit unei alte modificari aduse, activitatea si modul de indeplinire a obiectivelor FSDI se evalueaza anual de catre Ministerul Finantelor Publice si se prezinta Guvernului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: