Tudose ii infige lui Dragnea cutitul in spate. Miscare neasteptata a premierului in dosarul Tel Drum, un minister se constituie parte civila

news

Procurorii anticoruptie au dispus, luni, schimbarea incadrarii juridice, in sensul retinerii formei agravante a infractiunilor initiale, precum si punerea in miscare a actiunii penale fata de societatea Tel Drum si reprezentantii acesteia, intr-un dosar privind fraudarea fondurilor europene, cu un prejudiciu de peste un milion de euro. Surprinzator este ca Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civila in acest dosar.

Potrivit unui comunicat al DNA, SC Tel Drum SA — persoana juridica, dar si Petre Pitis si Mircea Visan, reprezentanti ai societatii, sunt urmariti penal pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

In dosar mai sunt cercetati Florian Neda, reprezentant al Tel Drum, Florian Ion, reprezentant al WFA Impex SRL, precum si societatea WFA Impex SRL — persoana juridica, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit DNA, pe 16 mai 2017 a fost inregistrata sesizarea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, in cursul anului 2016, ar fi folosit o schema de obtinere ilicita de fonduri europene prin supraevaluarea pretului unor utilaje.

„In cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comerciala Tel Drum SA in cadrul programului ‘Cresterea Competitivitatii Economice’, finantat din fonduri europene. In cadrul proiectului, Tel Drum SA urma sa achizitioneze o ‘statie mobila de mixturi asfaltice pentru cresterea competitivitatii economice a SC Tel Drum SA'”, explica procurorii.

Astfel, arata procurorii anticoruptie, in urma depunerii cererii de rambursare in luna februarie 2016, Tel Drum SA ar fi primit din fonduri europene 4.170.462,5 lei, suma apropiata de valoarea maxima eligibila in cadrul proiectului, nerambursabila.

„A rezultat ca, in cadrul proiectului prin care a primit finantare din bani europeni, Tel Drum SA, prin reprezentantii sai Mircea Visan si Petre Pitis si cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL si a lui Florea Neda si Florian Ion, a simulat procedura prin care a achizitionat statia mobila de preparare mixturi asfaltice. Ca urmare a procedurii de achizitie, a reiesit ca ofertantul castigator este firma WFA Impex SRL. In realitate, aceasta firma are o relatie de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusa intre furnizorul utilajului si beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial pretul de achizitie a utilajului si, pe cale de consecinta, de a majora suma nerambursabila obtinuta de Tel Drum SA”, mentioneaza DNA.

Conform anchetatorilor, Tel Drum ar fi purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv in ceea ce priveste oferta pe care furnizorul urma sa o faca firmei WFA Impex SRL si ar fi oferit firmei castigatoare — SC WFA Impex SRL informatii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, inainte de publicarea anuntului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

„Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a depus cererea finala de rambursare care continea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizitiile publice si cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (avand in vedere ca utilajului livrat ii lipseau unele componente ce fusesera mentionate expres in planul de afaceri si in obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului Tel Drum SA a folosit, cu rea-credinta, documente si declaratii false, inexacte si incomplete, respectiv declaratiile privind inexistenta conflictului de interese, desi exista o relatie personala intre Petre Pitis, Florea Neda si Florian Ion si o relatie de afiliere intre Tel Drum SA si WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achizitie a utilajului care a fost simulata atat in ceea ce priveste respectarea regulilor de derulare, cat si in ceea ce priveste desemnarea ofertantului castigator si a pretului”, noteaza DNA.

Potrivit DNA, societatea comerciala Tel Drum SA ar fi obtinut, pe nedrept, suma de 4.849.375 lei, reprezentand cheltuiala eligibila nerambursabila din fonduri europene. Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civila cu suma de 4.849.375 lei.

In vederea recuperarii sumei de bani obtinute in mod injust, procurorii au instituit masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor, persoane fizice si juridice.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: