Tulburari la Chisinau, moldovenii ies in strada dupa victoria pro-rusului Igor Dodon: „Alegerile au fost FRAUDATE”

politica

Cetatenii Republicii Moldova nemultumiti de modul in care s-a desfasurat turul al doilea al alegerilor prezidentiale sunt chemati luni la un protest in Piata Marii Adunari Nationale, apel initiat Asociatia Obsteasca ‘Onoare, Demnitate si Patrie’ (ODIP).

Organizatorii protestului, anuntat pentru ora 13:00, sustin ca al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale ar fi fost fraudat, astfel ca cer organizarea unor noi alegeri, conform textului apelului postat pe reteaua de socializare Facebook.

Initiatorii le cer participantilor sa manifesteze pasnic, „fara arme, fara altercatii cu politia (…), fara distrugeri de cladiri”.

Revendicarea pe care o are Asociatia Obsteasca ‘Onoare, Demnitate si Patrie’, care promoveaza unirea Republicii Moldova cu Romania, este organizarea de noi alegeri prezidentiale, fara fraude.

Organizatorii sustin ca vor depune petitii la ambasadele ‘partenerilor strategici’ ai Republicii Moldova — Romania, SUA si Germania — prin care cer sa nu recunoasca aceste alegeri.

„Pentru lezarea dreptului de a vota”, protestatarii vor manifesta si in fata Curtii Constitutionale, unde vor cere invalidarea alegerilor, a declarat pentru Radio Europa Libera liderul ODIP, Vlad Biletchi.

El a facut referire la cetatenii moldoveni din diaspora care n-au putut vota din cauza numarului insuficient de buletine de vot.

Pe de alta parte, o petitie prin care se cere organizarea de noi alegeri a fost initiata pe internet, luni dimineata fiind semnata de peste 2.100 de persoane.

Socialistul prorus Igor Dodon a castigat turul al doilea al alegerilor prezidentiale de duminica din Republica Moldova, cu 52,27% din voturi, invingand-o pe contracandidata proeuropeana Maia Sandu, votata de peste 47,73% dintre cei prezenti la urne, dupa procesarea a 99,9% din procesele verbale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: