Tunurile americane Howitzer au ajuns la granita cu Ucraina. Trupele SUA ii instruiesc pe ucraineni cum sa le foloseasca eficient

externe

howitzer

Primele incarcaturi din noua transa de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele tarii pentru a fi predate armatei ucrainene, a indicat luni Pentagonul, noteaza AFP, citata de Agerpres.

La sfarsitul saptamanii trecute, „patru zboruri au sosit din Statele Unite in regiune, cu diverse echipamente”, a declarat un inalt responsabil din Departamentul american al Apararii, sub protectia anonimatului.

Un al cincilea zbor este asteptat sa soseasca in urmatoarele 24 de ore, „adica cinci zboruri in tot atatea zile” de cand noua transa de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina a fost anuntata miercuri de presedintele Joe Biden, a subliniat el.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a declarat ca primul transport a sosit la 48 de ore dupa semnarea ordinului executiv de autorizare a transportului de arme, o rapiditate „fara precedent”.

Purtatorul de cuvant a spus ca soldatii desfasurati pe flancul estic al NATO de la inceputul invaziei ruse vor incepe „in zilele urmatoare” sa antreneze militari ucraineni in manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultima generatie pe care Statele Unite au decis sa le predea pentru prima data armatei ucrainene.

Aceste antrenamente „vor avea loc in afara Ucrainei”, a subliniat el. „Un numar mic de ucraineni vor fi instruiti in folosirea tunurilor Howitzer si dupa aceea vor fi trimisi inapoi in tara lor pentru a-si pregati colegii”, a explicat purtatorul de cuvant.

Chiar daca manevrarea lor nu este fundamental diferita de a celor din artileria cu care armata ucraineana este familiarizata, aceste tunuri utilizeaza obuze de 155 mm, folosite de tarile din NATO, in timp ce Ucraina are in continuare numai obuze de 152 mm de fabricatie rusa.

La randul lor, fortele ruse incep sa simta efectul sanctiunilor asupra aprovizionarii lor cu armament, in special cu rachete ghidate, a indicat inaltul responsabil al Pentagonului.

Sanctiunile „au avut un efect asupra capacitatii lui Putin de a se reaproviziona si reechipa, in special in zona componentelor pentru unele dintre aceste sisteme si a rachetelor sale ghidate de precizie”, a spus el. „Asta are deja un efect concret asupra lui Putin”, a tinut el sa adauge.

„Pe de alta parte, stim ca depun eforturi sa se aprovizioneze din propria lor industrie de aparare si se intreaba cat de repede si in ce masura isi pot creste productia de armament”, a adaugat el. „Sanctiunile au un efect asupra capacitatii lor de a face asta”, a mai spus inaltul responsabil din Departamentul american al Apararii.

Cele mai moderne armamente folosesc cipuri electronice, ai caror principali producatori sunt Taiwanul si Coreea de Sud, doua tari aliate ale Statelor Unite care au incetat sa exporte aceste produse in Rusia, in conformitate cu sanctiunile americane decretate dupa invadarea Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: