Tupeu de penal. Tariceanu ii cere lui Iohannis sa-i dovedeasca lui ca este cu adevarat „preocupat de statul de drept”: „Se declanseaza un conflict interinstitutional”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut miercuri ca, daca presedintele Klaus Iohannis era cu adevarat preocupat de statul de drept, nu de „o caricatura de stat de drept”, ar fi denuntat protocoalele SRI. El a mai spus ca s-a declansat un conflict intre Presedintie si Parlament cu privire la sesizarea CCR si a Comisiei de la Venetia privind legile justitiei, dar acest conflict este mai mult politic decat juridic.

„Cred ca se declanseaza un conflict interinstitutional intre presedinte si Parlament, lucru pe care eu as fi vrut sa il evitam, dar putem sa acceptam si o astfel de situatie. Daca presedintele este cu adevarat preocupat si isi doreste o justitie independenta si ca Romania sa fie un adevarat stat de drept, nu o caricatura de stat de drept, atunci ar fi trebuit, dupa parerea mea, sa denunte din primul moment protocoalele dintre SRI-DNA si o serie de alte institutii din justitie, lucru care pana astazi nu s-a intamplat. Are la indemnana acest instrument, pentru ca el conduce CSAT”, a declarat Tariceanu, citat de news.ro.

Intrebat daca va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la conflictul dintre Presedintie si Parlament de care vorbea, Tariceanu a spus: „Mai degraba este un conflict politic. Presedintele are tot dreptul – si respect acest drept – de a sesiza Curtea. Observ ca in spatele acestui demers nu este unul mai degraba de natura juridica, ci politica, dar presedintele are dreptul sa faca acest lucru”.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca trimite la Curtea Constitutionala intregul pachet al legilor justitiei si sesizeaza Comisia de la Venetia, el adresand si un apel CCR sa nu se grabeasca si sa conlucreze cu organismul european. Presedintele a precizat ca, dupa ce Curtea Constitutionala se va exprima asupra actelor normative, va face o noua analiza a legilor si va decide atunci daca se impune o noua reexaminare a celor trei legi de catre Parlament.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: