Tupeu la Budapesta. Romania, acuzata ca “nu este stat de drept” pentru ca i-a bagat la puscarie pe extremistii maghiari care planuiau acte teroriste

news

Un deputat din formatiunea guvernamentala ungara Fidesz a apreciat vineri ca Romania ”esueaza in indeplinirea criteriilor statului de drept” prin condamnarea pentru terorism a etnicilor maghiari Beke Istvan si Szocs Zoltan, relateaza MTI, citata de Agerpres.

Deputatul Istvan Bajkai a insistat in conferinta sa de presa de vineri de la Budapesta ca cei doi tineri au fost condamnati pentru acuzatii „fabricate”, dovezile in acest caz sunt „ridicole” si toata procedura a amintit de procesele inscenate in anii 1950.

Potrivit lui Bajkai, procesul celor doi, mai mult un simulacru decat o eroare judiciara, a „vizat intimidarea comunitatii maghiare din Transilvania”, transmitand mesajul ca „aceia care iau pozitie pentru identitatea lor maghiara si lupta pentru autonomie vor suferi represalii”.

Deputatul a salutat faptul ca unul dintre cei doi a fost recent eliberat conditionat, dar a atentionat ca decizia inca nu este definitiva si a facut apel la autoritatile romane sa-l puna in libertate si pe al doilea.

Beke Istvan si Szocs Zoltan, din gruparea „Miscarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, au fost condamnati in 2018 de ICCJ la cate 5 ani de inchisoare pentru tentativa de detonare a unui dispozitiv exploziv la parada de Ziua Nationala a Romaniei din 1 decembrie 2015 de la Targu Secuiesc. Miercuri, judecatoria Brasov a decis eliberarea conditionata a lui Szocs.

Mai mult despre:

Comentarii: