Tupeu PSD. Teodorovici, agresiv cu Iohannis: „Nu asta este menirea lui. Sper ca noul presedinte sa aiba alta abordare constructiva”

politica

Ministrul Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, l-a atacat violent pe presedintele Iohannis, miercuri, pentru ca acesta a indraznit sa nege „performantele economice” ale guvernatii PSD.

”Ascult ce se discuta aici, dar citesc si ce discuta dincolo. Nu cred avem de-a face cu cea mai buna abordare, daca vrem investitii cu adevarat in Romania. Nu cred ca oameni importanti in stat trebuie sa prezinte, culmea, in fata companiilor cu capital strain, o situatie alta decat este. Nu cred ca asta este menirea celui mai inalt demnitar in stat!”, a declarat Eugen Teodorovici in cadrul unei dezbateri organizate de DC News si DC Business, site-uri patronate de Bogdan Chirieac.

”Sper ca noul presedinte sa aiba alta abordare constructiva. O zic strict din dorinta de a schimba lucrurile pe fond in Romania. Nu zic ca cineva este perfect, dar spun ca impreuna, lucrurile se pot schimba in bine”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, Guvernului sa ia masuri de consolidare rapida a finantelor publice si a colectarii veniturilor bugetare, in contextul in care, subliniaza seful statului, ‘vulnerabilitatile se adancesc’.

„Va amintiti faptul ca am retrimis bugetul spre reexaminare in Parlament. Iata ca, intre timp, vulnerabilitatile se adancesc – vedeti situatia bugetara la nivelul administratiilor publice. (…) Solicit Guvernului sa ia masuri de consolidare rapida a finantelor publice si a colectarii veniturilor bugetare”, a spus seful statului la sedinta plenara a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

El a sustinut ca social-democratii au neglijat investitiile in favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt si ca acest lucru ne va costa pe toti in viitor.

„In afaceri, ca si in politica, promisiunile trebuie sa fie urmate de rezultate. Am vazut cu totii celebrul program de guvernare al PSD, unde apar pe hartie sute de kilometri de autostrada, investitii in scoli si spitale, dar in fapt au ramas doar promisiunile. In schimb, nu exista in acel program de guvernare vreo referire la sutele de modificari fiscale care putem spune elegant ca au afectat economia in ultima perioada sau v-au dat peste cap. Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori de cate zile are anul. (…) PSD a neglijat investitiile in favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toti in viitor. Dumneavoastra ati simtit probabil cel mai acut lipsa predictibilitatii si a responsabilitatii la nivelul decidentilor, care a afectat profund calitatea mediului investitional din Romania. Si nimic nu este mai periculos pentru economie decat lipsa increderii, pentru ca reduce apetitul de a investi si dorinta de dezvoltare”, le-a transmis seful statului oamenilor de afaceri prezenti.

El a indicat faptul ca in ultima perioada, mediul de afaceri a fost „bulversat prin masuri hazardate si intempestive, prin accidente de decizie” precum OUG 114, ceea ce arata calitatea „deplorabila” a guvernarii actuale.

„Investitorii si angajatorii privati resimt acut nevoia Romaniei de modernizare si dezvoltare a infrastructurii. Si nu ma refer doar la autostrazi, ci la tot ce inseamna un standard de viata modern pentru cetateni: spitale, scoli, cai ferate, aeroporturi, infrastructura energetica si de utilitati publice, infrastructura digitala si de formare in privinta industriilor viitorului, chestiune mult discutata si in principiu total neglijata. In schimb, guvernele PSD care s-au perindat in ultimii ani au avut o singura mare grija: sa lupte cu justitia si sa si-o subordoneze. Si, pentru a-si rezolva aceasta problema, au sacrificat dezvoltarea Romanei pe termen lung”, a adaugat Iohannis.

Cea mai elocventa dovada, potrivit lui, care demonstreaza indiferenta Guvernului fata de nevoile reale ale romanilor este neglijarea investitiilor din fondurile europene.

„Este adevarat, beneficiem de rate record de crestere economica, dar as spune ca aceasta este cresterea care amageste. La nivelul economiei se resimte acumularea de deficite si dezechilibre, indiferent ca ne referim la piata muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial si cel de cont curent plaseaza Romania pe contrasensul evolutiilor regionale, de vreme ce tarile din regiune inregistreaza excedente. Simtim cu totii efectele volatilitatii si ale incertitudinii in cursul de schimb si in cresterea preturilor, ajungand astfel la cea mai ridicata inflatie din Uniunea Europeana. In plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru imprumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finantarii guvernamentale din Uniunea Europeana. Politica bazata pe imprumuturi pe termen lung pentru a finanta cheltuieli curente nu face altceva decat sa transfere in viitor nota de plata a unei guvernari dezastruoase”, a aratat seful statului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: