Tupeu putinist. Lukasenko cere UE sa plateasca pentru zborurile de repatriere ale migrantilor

externe

Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a cerut joi ca Uniunea Europeana sa plateasca pentru zborurile de repatriere a celor aproape 2.000 de migranti, fara acte in regula, care sunt blocati de peste trei saptamani la granita dintre Belarus si Polonia, dupa ce un zbor catre Irak, program pentru joi, a fost anulat, relateaza EFE, citata de Agerpres.

„Daca doriti sa plece, va rog! Ii adunam (pe migranti) la aeroport. Dar vad ca nu au trimis un avion azi”, a spus Lukasenko, in cadrul unei reuniuni la Palatul Independentei asupra amendamentelor la Constitutie pe care le pregateste un grup de lucru, potrivit agentiei oficiale Belta.

Ultimul zbor a fost anulat din cauza unei probleme legate de costurile operatiunii de repatriere, a explicat totusi liderul de la Minsk.

„Cat costa un astfel de zbor? Si nu are cine sa plateasca pentru asta. Sa plateasca atunci Uniunea Europeana!’, a declarat Lukasenko.

Liderul regimului de la Minsk s-a lamentat ca UE a alocat „milioane” de euro pentru asistenta umanitara de urgenta destinata migrantilor aflati in Belarus, dar „niciun ban nu a ajuns aici”.

UE intr-adevar a alocat 700.000 de euro ca ajutor umanitar pentru migrantii din Belarus, dar va atribui aceste fonduri unor organizatii precum Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii (IFRC), intre altele, nu si regimului presedintelui Aleksandr Lukasenko, a carui legitimitate nu o recunoaste dupa controversatele alegeri prezidentiale din 2020, pe care le considera fraudate.

Comisia Europeana va oferi, de asemenea, pana la 3,5 milioane de euro pentru a facilita intoarcerea voluntara a migrantilor din Belarus in tarile lor de origine.

Potrivit secretarului de stat belarus Aleksandr Volfovici, aproximativ 200 de migranti asteptau joi pe aeroportul din Minsk pentru a se intoarce acasa, in Irak.

Cu toate acestea, zborul a fost anulat, a declarat pentru EFE o sursa de la Ambasada Irakului la Moscova.

Astazi nu va exista niciun zbor de repatriere. Poate maine sau poimaine, a spus diplomatul, adaugand ca „multe persoane” s-au inregistrat pe langa autoritati pentru a fi repatriate, fara sa ofere o cifra exacta sau sa explice motivele pentru care zborul de joi a fost anulat.

Un prim avion cu 431 de persoane la bord, majoritatea irakieni, care doreau sa paraseasca Belarus pentru Irak a decolat de la Minsk in data de 18 noiembrie.

Agentia de stat belarusa Belta a filmat joi in exteriorul centrului logistic improvizat care ii gazduieste pe cei aproape 2.000 de migranti blocati la granita din 16 noiembrie, un grup de persoane la care s-a referit ca la o „concentrare spontana”.

In inregistrarile video scurte difuzate de Belta se pot vedea bannere scrise in limba engleza cu sloganuri precum „Am venit pentru o viata mai buna!”, „Liderii nostri sunt niste mafioti!”, „Nu avem libertate in Kurdistan!” sau „Nu ne putem intoarce in Irak!”.

Mai mult despre:

Comentarii: