TURC, laureat al premiului Nobel: „Europa a INGENUNCHIAT in fata Turciei”

externe

Scriitorul turc Orhan Pamuk acuza Uniunea Europeana de servilism fata de regimul de la Ankara, sustinand ca Bruxelles-ul a preferat sa ignore presiunile interne asupra statului de drept in detrimentul ajutorului regimului Erdogan in criza refugiatilor si a luptei impotriva ISIS.

Intr-un interviu pentru Hurriyet, laureatul premiului Nobel in 2006 spune: „Europenii au uitat toate valorile lor. Ei ni se adreseaza noua acum, cum se adresau pana mai ieri Arabiei Saudite: Daca ei (turcii) fac ce vrem, nu are importanta ce fac acasa”, a spus Pamuk.

Conform scriitorului, lupta impotriva gruparii teroriste Stat Islamic si criza refugiatilor au legat mainile Europei, fiind doua provocari peste care Batranul Continent nu poate trece fara ajutorul Turciei.

Dupa cum s-a anuntat deja, in noiembrie Ankara si Bruxelles au semnat un plan de actiune care prevede plata a 3 miliarde de euro autoritatilor turce in schimbul promisiunii acestora ca granitele interne vor fi mult mai bine controlate in lupta impotriva imigrantilor.

Bruxelles a fost de acord sa reporneasca negocierile cu privire la aderarea Turciei la UE,  lasate deoparte din cauza gravelor incalcarii ale drepturilor omului in plan intern. Asupra regimului islamist- conservator al presedintelui Erdogan sunt aduse critici conform carora vrea sa reduca la tacere orice glas critic din tara, printr-o presiune din ce in ce mai mare asupra mass-media.

In urma cu doua zile, justitia turca a cerut pedeapsa cu inchisoare pe viata pentru doi jurnalisti de opozitie, Can Dundar si Erdem Gul, din cauza unui articol in care acestia acuzau regimul Erdogan ca livreaza arme ISIS.

„Eu sunt un om care prefera sa spuna: ‘Hai sa vorbim doar despre literatura’. De-acum, acest lucru nu mai este posibil. Un om nu poate sta sa isi scrie romanul, in timp ce Cand Dundar se afla in puscarie”, a incheiat Pamuk.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: