Turcan (PNL) il da de gol pe Budai: „Tentativa de pacalire a Comisiei Europene cu legea pensiilor speciale. Modificarile sunt de fatada”

politica

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan (PNL),  anunta ca proiectul de lege privind reducerea asa-numitelor pensii de serviciu aflat in Parlament nu raspunde cerintelor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) privind reforma sistemului. Ea acuza ca acest proiect aduce o modificare „superficiala, e de fatada, e un fel de tentativa de pacali Comisia Europeana” si ca, daca Romania nu ia masuri cu privire la pensiile speciale, risca sa piarda bani din PNRR.

„Inca nu pot sa spun ca exista o reforma asumata de Ministerul Muncii, pentru ca varianta transmisa Parlamentului nu raspunde cerintelor din PNRR pentru a obtine finantarea pe care o asteapta toata Romania.

(…) Daca intr-un final nu se respecta cerintele din PNRR, nu se respecta angajamentul Romaniei, riscam sa pierdem bani, per ansamblu. (…) Revenind la partea de reforma, nu exista inca ceva asumat foarte clar si asta pentru ca prin obligatia de a corecta de fapt o problema pe care o resimt toti romanii – ca esti angajat, ca esti pensionar, ca lucrezi la stat sau la privat, cand privesti spre inechitatea crasa dintre sistemul public de pensii si sistemul de pensii speciale simti o revolta si te intrebi de ce clasa politica, in decursul timpului, nu a reusit sa gaseasca o rezolvare, sa-si asume rezolvarea acestei probleme.

Este adevarat ca si jurisprudenta Curtii Constitutionale a creat, oarecum, o legislatie ambigua si atunci politicienii, in functie de presiunile, lobby-ul pe care l-au avut de la diferite categorii socio-profesionale, au perpetuat aceasta problema, in loc sa caute rezolvare”, a afirmat Raluca Turcan sambata, la Prima Tv, in emisiunea Insider Politic, citata de news.ro.

Aceasta a aratat ca, in conditiile in care modificarile legislative ar trebui sa aduca nivelul pensiilor de serviciu cat mai aproape de contributivitate, proiectul aflat in prezent in Parlament pentru dezbateri, proiect adoptat de Senat, aduce doar „o modificare de fatada”, prin faptul ca aduce o impozitare de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor se serviciu.

„Cred ca cel mai bine se intelege lucrul acesta din exemple, de ce, pana la urma, modificarea este superficiala, e de fatada, e un fel de tentativa de a pacali Comisia Europeana. Pentru ca cele mai mari pensii, de exemplu speciale, sunt undeva in jur de 50.000 venit net in momentul de fata. Or formula din Parlament aduce o reducere a acestor pensii cu maxim 7000 de lei”, a exemplificat fostul ministru.

Ea adauga ca proiectul aflat in Parlament nu raspunde nici la cerinta privind crearea unui sistem sustenabil pe termen lung pentru intregul sistem de pensii, in conditiile in care de ani de zile exista deficit la bugetul de pensii, iar acesta este in crestere.

„Noi, daca nu face ceva astfel incat sa asiguram o sustenabilitate a intregului sistem de pensii, riscam ca acest deficit sa se adanceasca. Nu vreau sa se sperie lumea si sa creada ca nu or sa mai fie bani de plata a pensiilor, pentru ca intotdeauna se vor transfera acesti bani, dar transferand acesti bani de la bugetul de stat, inseamna ca tu, de fapt, periclitezi bugetul statului si scade puterea de cumparare a pensiilor si exista studii care arata ca daca nu se intampla nimic in materie de pensii in sistemul public din Romania, atunci puterea de cumparare a pensiilor din Romania va fi destul de redusa, aproape jumatate din cat avem noi astazi”, a adaugat Raluca Turcan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: