externe

Turcia a aprobat aderarea Finlandei la NATO. Ce spune Erdogan despre aderarea Suediei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat vineri decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei la Alianta Nord-Atlantica si a pledat pentru o ratificare a aderarii Suediei „cat mai repede posibil”, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Cel mai important lucru este ca Finlanda si Suedia sa devina rapid membri deplini ai NATO, si nu sa adere exact in acelasi timp”, a explicat el intr-o declaratie publicata la scurt timp dupa anuntul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de la Ankara a anuntat vineri ca si-a dat in cele din urma acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, parlamentul turc urmand sa ratifice aderarea acestei tari, nu insa si pe cea a Suediei.

In privinta Suediei, Erdogan a spus ca va continua discutiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism si ca ratificarea de catre Turcia a intrarii acestei tari in Alianta Nord-Atlantica va depinde de masurile luate de guvernul suedez.

El a motivat ca Turcia a considerat necesar sa separe procesul aderarii Finlandei de cel al Suediei, intrucat guvernul de la Stockholm nu a dat curs cererilor Ankarei de a extrada catre Turcia persoane pe care aceasta le considera avand legaturi cu organizatii teroriste, in special din zona kurda.

Intre timp, Ungaria, singura tara membra NATO in afara de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei si Suediei la NATO, a anuntat ca va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei. Anuntul a fost facut pe Facebook de Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al formatiunii FIDESZ a premierului Viktor Orban.

In ce priveste ratificarea aderarii Suediei, parlamentul de la Budapesta o va vota „mai tarziu”, a scris in mesajul sau acelasi politician ungar, fara alte detalii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cei cinci indivizi care au ucis un sofer de camion roman in Belgia erau drogati si practicau „un joc” care a mai luat si alte vieti in ultimii ani

Unul dintre cei cinci suspecti arestati duminica in Belgia, in urma uciderii soferului de camion…

30 de minute ago

Lamborghini a lansat, pentru pasionatii de masini melomani, discuri pe vinil cu zgomotul facut de legendare motoare V-12 – VIDEO

Lamborghini a creat un pick-up in editie speciala in colaborare cu Technics.Pick-up-ul este marcat cu…

45 de minute ago

Estonia ia in calcul trimiterea de trupe in Ucraina, desi NATO se opune unei astfel de masuri

Potrivit unor informatii ale consilierului prezidential estonian pe probleme de securitate Madis Roll, publicate de…

O oră ago

Extremistii israelieni au incendiat camioanele cu ajutoare pentru Gaza, la cateva ore dupa ce au jefuit un convoi

Israelienii extremisti au incendiat doua camioane care transportau ajutoare umanitare din Iordania catre Gaza. Camioanele…

O oră ago

Seful diplomatiei americane, Antony Blinken, face astazi o vizita-surpriza in Ucraina, pentru a da asigurari privind ajutorul SUA

Seful diplomatiei americane, Antony Blinken, a sosit marti dimineata la Kiev pentru o vizita surpriza…

2 ore ago