externe

Turcia a respins propunerea SUA de a trimite Ucrainei sistemul de aparare rusesc S-400: „Noi am refuzat”

Washingtonul a propus la un moment dat ca Turcia sa trimita Ucrainei sistemul de aparare antiracheta S-400 pe care l-a cumparat din Rusia, insa Ankara a refuzat aceasta propunere, a declarat ministrul turc de Externe, scrie Anadolu.

„SUA ne-au cerut sa trimitem S-400 in Ucraina, iar noi am refuzat”, a spus ministrul, explicand ca aceste propuneri sunt inacceptabile, deoarece urmaresc sa incalce suveranitatea Turciei.

Oficialii turci au declarat in repetate randuri ca natiunea a cumparat S-400 din motive de securitate nationala si ca nicio alta tara nu are dreptul sa intervina in acest sens.

In 2017, cand eforturile sale indelungate de a cumpara un sistem de aparare aeriana din SUA s-au dovedit a fi zadarnice, Turcia a semnat un contract cu Rusia pentru a achizitiona sistemul S-400 de ultima generatie.

Oficialii americani si-au exprimat opozitia fata de amplasarea S-400, sustinand ca aceste rachete ar fi incompatibile cu sistemele NATO.

Cu toate acestea, Turcia a subliniat ca S-400 nu vor fi integrate cu sistemele NATO si nu reprezinta o amenintare pentru alianta. Ankara a propus in repetate randuri infiintarea unei comisii pentru a clarifica aceasta problema.

Intrebat despre revenirea la programul de achizitie a avioanelor americane F-35, Cavusoglu a declarat ca Ankara nu le mai doreste, ci mai degraba vrea sa primeasca inapoi de la Washington banii pe care i-a platit pentru avioanele de lupta inainte de a fi scoasa din program.

Ankara „produce acum propriile noastre avioane de lupta”, a explicat el, adaugand ca Turcia doreste sa imbunatateasca legaturile cu SUA si ca au fost stabilite mecanismele necesare in acest sens.

Turcia doreste sa cumpere avioane F-16 si kituri de modernizare din SUA, a adaugat el.

Ankara a solicitat avioane F-16 si kituri de modernizare de la SUA in octombrie 2021. Acordul de 6 miliarde de dolari ar include 40 de avioane si kituri de modernizare pentru 79 de avioane de razboi pe care Fortele Aeriene turcesti le au deja in inventar.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

O oră ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

30 de minute ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

15 minute ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

26 de minute ago

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

2 ore ago