Turcia are pregatita o nava care sa preia ranitii de la Azovstal si sa-i duca la Istanbul. Moscova insa nu vrea deocamdata

externe

Turcia a propus efectuarea unei evacuari pe mare a sutelor de combatanti raniti care s-au refugiat intr-o uzina siderurgica din orasul ucrainean Mariupol, a declarat sambata purtatorul de cuvant al presedintelui Tayyip Erdogan si principalul consilier de politica externa, Ibrahim Kalin, informeaza The Guardian.

Mariupol se afla sub control rusesc, iar o serie de civili care se adaposteau in otelarie au fost evacuati la inceputul acestei luni cu ajutorul Comitetului International al Crucii Rosii si al ONU.

Kalin a declarat pentru Reuters ca a discutat personal propunerea cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev in urma cu doua saptamani si ca aceasta ramane „pe masa”, desi Moscova nu a fost de acord cu ea.

Potrivit planului, persoanele evacuate ar urma sa fie duse pe uscat in portul Berdiansk, pe Marea Azov, si sa fie preluate de o nava turceasca care le-ar duce apoi prin Marea Neagra la Istanbul, a spus el.

„Daca se poate face in acest fel, suntem fericiti sa o facem. Noi suntem pregatiti. De fapt, nava noastra este pregatita sa mearga si sa aduca soldatii raniti si alti civili in Turcia”, a declarat Kalin.

Ucraina si Rusia nu au comentat imediat posibilitatea unei evacuari pe mare.

Zelenski a declarat ca sunt in curs discutii complexe pentru evacuarea unui numar mare de soldati raniti de la combinatul siderurgic in schimbul eliberarii prizonierilor de razboi rusi.

Kalin a declarat ca pozitia Rusiei „se schimba de la o zi la alta”.

Turcia s-a opus invaziei Rusiei si a furnizat Kievului drone armate, dar se opune sanctiunilor occidentale impotriva Moscovei.

Comentarii: