Turcia arunca gaz pe foc: „Nu-i mai oprim pe refugiatii sirieni sa ajunga in Europa pe uscat sau pe mare”

externe

Turcia nu va mai opri refugiatii sirieni sa ajunga in Europa, a declarat vineri un inalt oficial turc. In scurt timp, sute de migranti au trecut granita de nord-vest a Turciei catre Grecia si Bulgaria. O noua criza a refugiatilor s-ar suprapune pe actuala criza generata de coronavirus.

Aproximativ un milion de civili au fost stramutati in apropiere de frontiera turco-siriana din decembrie, in timp ce guvernul sirian sustinut de Rusia a lansat o ofensiva asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniti de Turcia, marcand cea mai grava criza umanitara in razboiul de noua ani.

In asteptarea sosirii iminente a refugiatilor din Idlib, politia turca, serviciile pazei de coasta si de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lasa pe refugiati sa ajunga pe uscat si mare in Europa, a declarat oficialul turc pentru Reuters.

„Am decis, cu efect imediat, sa nu-i mai oprim pe refugiatii sirieni sa ajunga in Europa pe uscat sau pe mare”, a precizat oficialul, care a cerut anonimatul.

„Toti refugiatii, inclusiv sirieni, sunt bineveniti acum sa traverseze (marea) spre Uniunea Europeana”, a adaugat el.

Grupuri de migranti din Turcia se indreptau vineri spre frontierele cu tarile europene vecine, au afirmat media turce, dupa publicarea unor informatii de presa potrivit carora Ankara nu va mai opri migrantii care vor sa plece in tarile europene, conform AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Televiziunea de stat turca TRT si canalul privat de televiziune NTV au aratat vineri grupuri de cateva zeci de persoane prezentate ca migranti mergand pe un drum spre granita cu Grecia, incarcati cu bagaje.

Agentia de presa Demiroren DHA a relatat ca aproximativ 300 de migranti sirieni, irakieni si iranieni au sosit in provincia Edirne, de la frontiera cu Grecia.

Potrivit cotidianului apropiat puterii turce Sabah, decizia de a ‘deschide portile’ a fost luata in cursul unui Consiliu de securitate extraordinar prezidat de seful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, in noaptea de joi spre vineri.

Aceasta reuniune a fost convocata dupa lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian in care au fost ucisi cel putin 33 de militari turci in regiunea Idlib (nord-vestul Siriei).

Joi seara, purtatorul de cuvant al partidului prezidential – AKP- afirmase ca Turcia ‘nu mai este in masura sa retina’ migrantii care vor sa plece in Europa, subliniind totusi ca politica Ankarei privind migratia ‘nu s-a schimbat’.

‘Nu exista decat un singur lucru de facut pentru Uniunea Europeana si anume acela de a vedea cum poate ea sa ajute Republica Turcia’, a adaugat Omer Celik, cerand ‘actiuni concrete’.

In trecut, Turcia a amenintat de nenumarate ori ca ‘va deschide portile’ spre Europa pentru migranti, observatorii vazand in aceasta un mod de a exercita presiuni asupra tarilor Uniunii Europene inca traumatizate de criza migratorie din vara anului 2015.

Mai multe sute de mii de persoane, in majoritate fugind din calea conflictelor din Orientul Mijlociu au venit atunci in Europa tranzitand Turcia.

In martie 2016, Turcia si UE au incheiat un controversat pact cu privire la migratie care a dus la scaderea semnificativa a numarului de traversari spre Grecia.

Dar Atena si UE au indicat totusi o crestere a sosirilor in ultimele luni.

Turcia adaposteste circa 4 milioane de refugiati si migranti pe teritoriul sau, in majoritate sirieni.

Comentarii: