Turcia avertizeaza Iranul sa evite „o noua escaladare in regiune”. Teheranul si-a consultat „prietenii” cu 72 de ore inainte de operatiuni

externe

„Ministrul turc de externe Hakan Fidan a avut astazi o conversatie telefonica cu omologul sau iranian si i-a spus ca nu dorim o noua escaladare in regiune”, a declarat sursa diplomatica turca sub rezerva anonimatului, scrie Le Figaro.

Potrivit informatiilor obtinute din surse diplomatice, in timpul convorbirii telefonice, seful diplomatiei iraniene a declarat ca operatiunea de represalii impotriva Israelului s-a incheiat si ca Iranul nu va lansa o noua operatiune decat daca va fi atacat, relateaza agentia turca Anadolu. Amir-Abdollahian a avertizat insa ca, daca Iranul va fi atacat din nou, va da un „raspuns mai puternic” de aceasta data.

Si Irakul vrea o „reducere a tensiunilor”

Si presedintele irakian a cerut duminica o „reducere a tensiunilor” in Orientul Mijlociu, indemnand in acelasi timp sa nu se „extinda conflictul”, la o zi dupa ce Teheranul a lansat un atac fara precedent impotriva Israelului.

Referindu-se la „ultimele evolutii din regiune si la repercusiunile lor”, presedintele Abdel Latif Rachid a subliniat, de asemenea, intr-un comunicat, „necesitatea de a opri agresiunea impotriva Fasiei Gaza si de a gasi o solutie la problema palestiniana, avand in vedere ca aceasta este un element fundamental pentru stabilitatea regiunii”.

Iranul si-a notificat vecinii cu privire la loviturile de retorsiune impotriva Israelului cu 72 de ore inainte, a declarat duminica ministrul de externe Hossein Amirabdollahian.

„Cu aproximativ 72 de ore inainte de operatiunile noastre, i-am informat pe prietenii si vecinii nostri din regiune ca raspunsul Iranului impotriva Israelului este sigur, legitim si irevocabil”, a declarat acesta intr-o conferinta de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: