Turcia avertizeaza Rusia sa nu mai traga asupra navelor sale in Marea Neagra: „Sa evite acest tip de initiativa ce ar putea creste tensiunile”

externe

tayyp recep erdogan, turcia

Turcia „a pus in garda” Rusia dupa ce duminica au fost trase focuri de avertizare asupra unui cargou al unei companii turcesti care se indrepta spre portul Ismail din sudul Ucrainei, a anuntat joi presedintia turca, citata de France Presse.

„Interlocutorii din Rusia au fost pusi in garda pentru a evita acest tip de initiativa ce ar putea creste tensiunile in Marea Neagra”, a declarat Ankara, rupand tacerea asupra unui caz implicand o nava care apartine, desi arboreaza pavilionul Palau, unei companii turcesti.

„Pentru a forta vasul sa se opreasca, au fost trase focuri de avertizare cu arme usoare automate de pe o nava de razboi ruseasca”, a anuntat duminica Ministerul rus al Apararii.

Potrivit Moscovei, capitanul navei sub pavilion Palau, Sukru Okan, nu a reactionat la un ordin de oprire pentru „o inspectie privind transportul de marfuri interzise”.

Un elicopter cu militari rusi la bord a decolat apoi pentru a inspecta nava, care a fost lasata sa-si continue drumul spre portul ucrainean, potrivit aceleiasi surse, citata de AFP, informeaza Agerpres.

Guvernul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a pastrat tacerea cu privire la incident pana astazi, starnind critici puternice din partea opozitiei turce.

„Imaginile raidului efectuat de militarii rusi pe nava turceasca Sukru Okan au fost difuzate de Ministerul rus al Apararii si poporul nostru a putut afla despre asta. Palatul nu a facut nicio declaratie in acest sens. De ce?”, s-a intrebat joi dupa-amiaza liderul opozitiei Kemal Kilicdaroglu pe X (fosta Twitter).

La mijlocul lunii iulie, Moscova a pus capat acordului ce permitea cerealelor ucrainene, din vara trecuta, sa paraseasca porturile din sudul tarii, in ciuda blocadei instituite de Rusia.

Cateva zile mai tarziu, la 19 iulie, Moscova a avertizat ca orice nava care se indreapta spre sau paraseste porturile ucrainene va fi considerata o potentiala tinta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: