Turcia elibereaza 38.000 de INFRACTORI din puscarii pentru a face loc PROFESORILOR, judecatorilor si militarilor acuzati de legaturi cu Gulen

externe

Un decret emis de guvernul de la Ankara miercuri va duce la liberarea conditionata a aproximativ 38.000 de detinuti, masura fiind luata pentru a face loc in inchisori celor arestati in legatura cu tentativa de lovitura de stat si acuzatiile de „gulenism”. Detinutii care mai au de ispasit maximum doi ani din pedeapsa vor fi eliberati, iar cei care si-au ispasit jumatate de pedeapsa sunt eligibili pentru liberare conditionata. Exceptie fac condamnatii pentru omor, violenta domestica, abuzuri sexuale, terorism si alte infractiuni impotriva statului.

Guvernul de la Ankara a emis miercuri un decret prin care in jur de 38.000 de detinuti pot fi liberati conditionat, miscare menita sa reduca populatia din inchisori, pentru a face loc miilor de persoane arestate in legatura cu tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, relateaza AP.

Decretul stabileste ca detinutii care mai au de ispasit doi ani sau mai putin din pedeapsa vor fi eliberati, iar cei care si-au ispasit jumatate din pedeapsa sunt eligibili pentru liberarea conditionata.

Sunt exclusi de la aceste masuri condamnatii pentru omor, terorism, infractiuni impotriva statului, violenta domestica sau abuzuri sexuale.

Masurile nu se aplica pentru infractiunile comise dupa 1 iulie 2016 si ii exclude pe cei condamnati in legatura cu tentativa de puci din 15 iulie.

Ministrul Justitiei, Bekir Bozdag, sustine pe contul sau de Twitter ca nu este vorba despre o gratiere sau o amnistie, ci de liberarea conditionata a detinutilor respectivi.

„Aceasta masura nu este o amnistie. Pedepsele vor fi ispasite in afara inchisorii, prin liberare conditionata. Sper ca masura sa fie benefica detinutilor, familiilor lor, poporului si tarii noastre”, a scris ministrul Bozdag.

Guvernul de la Ankara a retinut in jur de 35.000 de persoane pentru a fi interogate in legatura cu lovitura de stat, iar peste 17.000 de persoane au fost arestate si acuzate de implicare in acest puci esuat, pe care presedintele Erdogan si administratia sa il pun pe seama clericului exilat in SUA, Fethullah Gulen si a miscarii sale, Hizmet. Printre cei arestati se numara militari, magistrati, politisti si jurnalisti.

Tot miercuri, guvernul de la Ankara a mai dat afara inca aproximativ 2.300 de politisti, precum si 136 de ofiteri de armata si 196 de angajati ai autoritatii privind tehnologia informatiei, conform AP.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: