Turcia face pasi repezi spre RAZBOI civil. Suporterii lui Erdogan i-au ATACAT pe turcii de religie alevita

externe

Tensiuni in crestere in Turcia. Suporteri ai lui Erdogan si ai partidului de guvernamant, AKP, i-au atacat pe alevitii din Malatya, o provicie aflata in estul Turciei. Alevitii reprezinta 20% din populatia Turciei.

O multime formata din membri ai AKP a ajuns intr-o zona locuita in majoritate de aleviti, unde a scandat lozinci de sustinere a presedintelui Erdogan. „Membrii AKP sunt aici. Unde sunt alevitii?”, a strigat multimea. Aproape imediat a izbucnit o bataie intre cei 1.000 de sustinatori ai lui Erdogan si alevitii din zona, scrie Hurriyet Daily News.

Politia s-a facut aparitia si a tras focuri de arma pentru a dispersa multimea. Reprezentantii alevitilor au declarat ca grupuri provocatoare au sosit in cartiere pentru a incita la violente.

aleviti

Principalul partid de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CGH), al carui presedinte este de religie alavita, a atras atentia asupra provocarilor si tensiunilor tot mai crescande. „Toata lumea trebuie sa ramana calma si sa nu cedeze provocarilor. Bunul simt al oamenilor a facut ca lucrurile sa nu degenereze”, a declarat un reprezentant al CGH.

Alevitii sunt a doua comunitate religioasa musulmana din Turcia, dupa suniti, numarul lor ajungand la 15 milioane. Numerosi in timpul Imperiului Otoman, au fost persecutati incepand cu domnia lui Suleiman Magnificul. Venerandu-l pe Ali, ginerele lui Mahomed, discreti, cultivand o traditie a secretului, locuind in zonele rurale din centrul Turciei (in jurul capitalei Ankara), alevitii au devenit foarte cunoscuti in lume mai ales gratie sufismului, a muzicii interpretate la saz. Nu-si recunosc deschis originile, insa sunt in mare majoritate kurzi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,


Comentarii: