Turcia joaca tot mai AGRESIV. A deplasat mii de soldati si tancuri in Irak, sustine ca lupta cu ISIS

externe

Trupe militare turce sunt stationate in nordul Irakului, asteptand sa lupte impotriva ISIS, intr-o operatiune sub acoperire. La doar 13 kilometri nord-est de Mosul, considerat a fi cartierul general al Statului Islamic, mai multe tancuri sunt pozitionate in campia Ninive de cateva luni de zile.

Potrivit unui oficial militar Peshmerga (luptatori kurzi), trupele Ankarei sunt angajate in destructurarea ISIS. Martorii au raportat deplasari ale tancurilor in jurul orasului. Acestia au scos la iveala si fotografii, una dintre ele infatisand doua tancuri verzi camuflate, identificate ca fiind Sabras M60T, un model folosit de armata turca, scrie The Telegraph.

Seful Statului Major al Ministerului Apararii Peshmerga, Jabar Yawar, spune ca in zona exista 1000-2000 de militari turci, localizati in Bashiqa.

Atat guvernul irakian, cat si cel regional kurd spun ca trupele turce nu se afla acolo cu acordul vreunuia dintre ele. Guvernul central de la Bagdad a protestat vehement impotriva prezentei trupelor turce in nordul tarii, temandu-se de o posibila alianta intre autoritatile de la Ankara si Partidul Democrat din Kurdistan.

In timp ce kurzii din sudul Turciei duc o lupta apriga de aproape patru decenii pentru autonomie, guvernul turc si guvernul irakian kurd si-au consolidat relatiile politico-economice. Aceasta apropiere de convenienta a ajutat Ankara sa-si asigure prezenta in nordul Irakului, mai aproape de granitele orasului Mosul care, pana in 1918, a fost parte a Imperiului Otoman.

Potrivit lui Aron Stein, analist la Atlantic Council, Turcia a facut o alianta cu Patridul Democrat Kurd ca parte a unui efort mai larg de a-si consolida influenta in Irak. „Actiunile Turciei arata ca aceasta vrea sa fie un actor cheie in era post-ISIS in Mosul.

Un parlamentar irakian, Mowaffak al Rubaiei, spune ca obiectivul pe termen lung al Turciei este de a restabili dominatia otomana in zona.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: