Turcia lasa migrantii sa NAVALEASCA in Europa: „Nu mai e vorba de bani”

externe

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat miercuri ca tara sa nu poate impiedica migrantii sa plece catre Europa, desi anterior el s-a angajat fata de Uniunea Europeana sa opreasca acest aflux, transmite agentia DPA, citata de Agerpres.

‘(Europenii) nu au nicio sansa sa tina acest aflux sub control’, a indicat Erdogan intr-un discurs sustinut in fata prefectilor, subliniind ca Turcia ‘nu poate face nimic’ impotriva celor care isi doresc un viitor in Europa. ‘Nu mai este vorba despre bani’, a continuat el, facand referire la planul de actiune pe care l-a convenit anul trecut cu UE.

Conform acestui acord, guvernul turc s-a angajat sa stavileasca valul de migranti in schimbul unui ajutor financiar cu o valoare initiala de trei miliarde de euro — destinat refugiatilor sirieni de pe teritoriul turc — si a reluarii procesului de aderare a Turciei la UE, precum si a celui de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci.

Declaratia sa survine cu numai o zi inaintea Consiliului European, ce are ca punct important pe agenda migratia, in contextul in care statele europene devin tot mai restrictive cu primirea solicitantilor de azil.

Referindu-se la deciziile asteptate la acest summit, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat luni — si a repetat miercuri in fata Bundestagului — ca UE trebuie acum sa aleaga intre cooperarea cu Turcia si inchiderea granitelor de pe ruta Balcanilor, ruta parcursa de migrantii veniti mai ales din Orientul Mijlociu. Ea a insistat sa se acorde toata atentia intensificarii cooperarii cu Turcia pentru a controla fluxul migrator si a cerut celorlalti lideri europeni se excluda optiunea inchiderii granitelor.

Saptamana trecuta, presedintele Erdogan a confirmat autenticitatea relatarilor din presa despre amenintarile sale ca va inunda tarile europene cu migranti daca Turcia nu primeste ajutoare financiare suficiente pentru intretinerea acestora. ‘Sunt mandru de ceea ce am spus. Noi am aparat drepturile Turciei si ale refugiatilor. (…) Noi le-am spus (europenilor): cu regret, vom deschide portile si le vom spune ‘la revedere’ migrantilor’, a precizat Erdogan mesajul pe care l-a transmis in timpul negocierilor privind respectivul plan de actiune purtate cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: