externe

Turcia lui Erdogan nu mai are nicio sansa sa adere la UE, anunta Parlamentul European. „Guvernul turc a distrus in mod deliberat orice speranta de a relansa procesul sau de aderare”

Parlamentul European si-a exprimat in mod ferm, joi, dezaprobarea fata de condamnarea la inchisoare pe viata a activistului si filantropului turc Osman Kavala si a apreciat ca astfel Turcia „si-a distrus orice speranta” de a relansa procesul de aderare la Uniunea Europeana (UE), informeaza AFP, citata de Agerpres.

Europarlamentarii deplang „caracterul injust, ilicit si arbitrar al detentiei” de la sfarsitul lui 2017 a lui Kavala, condamnat in 25 aprilie la inchisoare pe viata, si cer „eliberarea lui imediata si neconditionata”.

„Decizand sa sfideze in mod deschis hotararile constrangatoare ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in dosarul Osman Kavala si in alte dosare, guvernul turc a distrus in mod deliberat orice speranta de a relansa procesul sau de aderare la Uniunea Europeana sau de a deschide noi capitole si a inchide capitolele deschise”, considera europarlamentarii.

Textul fara caracter obligatoriu votat in sesiune plenara la Strasbourg face ecoul condamnarii ferme de catre seful diplomatiei europene, Josep Borrell, care sfarsitul lui aprilie si-a exprimat profundul regret in legatura cu acest verdict.

Acuzat ca a incercat sa inlature de la putere guvernul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, Osman Kavala, om de afaceri si filantrop in varsta de 64 de ani, a negat intotdeauna acuzatiile la adresa lui si a denuntat un „asasinat judiciar” impotriva persoanei sale, sub influenta sefului statului turc.

La sfarsitul lui martie, Erdogan, care incearca sa joace un rol de mediator intre Rusia si Ucraina, a cerut Uniunii Europene „sa deschida rapid capitolele de negociere pentru aderare (…), fara a ceda la calcule cinice”.

Negocierile asupra unei eventuale aderari a Turciei la UE, demarate in 2005, s-au impotmolit in ultimii ani, din cauza puternicilor tensiuni dintre Ankara si Bruxelles asupra mai multor probleme. Aceste tensiuni s-au amplificat dupa represiunea declansata de guvernul lui Erdogan in urma tentativei de puci din iulie 2016.

Consiliul Europei, a carui instanta judiciara este CEDO, a angajat o procedura de sanctiuni impotriva Turciei, un demers rarisim din partea lui.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sofer din Capitala, retinut de politie dupa ce l-a batut in trafic pe un alt sofer si i-a lovit ulterior cu masina pe acesta si pe sotia lui

Traficul infernal din Bucuresti provoaca tot mai multi nervi soferilor care tranziteaza orasul. Uneori, nervii…

14 minute ago

Explozie puternica produsa in aceasta dimineata la Rafinaria Petromidia Navodari. A fost activat Planul Rosu de Interventie – VIDEO

O explozie puternica a avut loc in aceasta dimineata la Rafinaria Petromidia, cu degajari foarte…

22 de minute ago

Din octombrie anul trecut si pana acum, Rusia a cucerit doar 500 kilometri patrati din teritoriul Ucrainei, dar a pierdut aproape 40.000 de militari

De cand a inceput cea mai recenta operatiune ofensiva a Rusiei, in octombrie 2023, fortele…

30 de minute ago

Dupa atacul de la Moscova, ISIS cheama „lupii singuratici” ai miscarii sa comita atentate in Europa, SUA si Israel, in timpul Ramadanului

Militia terorista Statul Islamic (ISIS) si-a revendicat inca o data responsabilitatea pentru atacul de langa…

44 de minute ago

Paramedic SMURD, condamnat la cinci ani si cinci luni de inchisoare pentru ca a agresat sexual o pacienta chiar in ambulanta

Un paramedic SMURD, acuzat ca a agresat sexual o pacienta pe care trebuia sa o…

54 de minute ago

Fostul cancelar german Gerhard Schroder vrea sa se foloseasca de prietenia lui cu Vladimir Putin pentru a contribui la incetarea razboiului din Ucraina

Kremlinul a salutat declaratiile fostului cancelar Gerhard Schroder, despre care se stie ca a avut…

O oră ago